16.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ne trese se samo Hrvatska. Što se događa odgovara Tomislav Fiket

Ne trese se samo Hrvatska. Što se događa odgovara Tomislav Fiket

Proteklih mjeseci s velikom pozornošću pratimo što govore naši seizmolozi. I danas se treslo na Banovini, a proteklih dana podrhtavanja tla osjetila su se i u Dalmaciji. O tome je HRT-ov Eugen Husak razgovarao sa seizmologom Tomislavom Fiketom.

– Ne možemo reći da se tlo smirilo jer još nema naznaka da se serija kod Petrinje smiruje i očekujemo da se ona nastavi još neko vrijeme. Pretpostavljamo da ispod godinu dana još neće biti smirivanja, kazao je Fiket.

Što mogu očekivati Zagrepčani?

– Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila i da se potresi događaju rjeđe, međutim ne mogu reći da je najgore prošlo jer Zagreb može očekivati potrese znatno većih magnituda od onog 22. ožujka 2020. Nažalost, ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo. To ne znači da nas takav potres očekuje, ali svakako moramo biti spremni i raditi na tome kako bismo se zaštitili od posljedica potresa, rekao je Fiket.

Kada se mogu očekivati prvi znanstveni zaključci?

– Što se bude više podataka prikupilo u dužem razdoblju, zaključci će biti kvalitetniji. To rade kolege iz Seizmološke službe i kolege znanstvenici s Geofizičkog odsjeka, kao i ostali kolege znanstvenici, a što je više podataka, zaključci će biti kvalitetniji. To, nažalost, neće pomoći ljudima koji su nastradali u ovom potresu, ali će sigurno pomoći onima koji će u budućnosti graditi jer će dobiti puno kvalitetniju informaciju kakvo je tlo i što ih očekuje na tom području.

Ne trese se samo Hrvatska, što se događa?

– To nije neuobičajeno jer smo na trusnom području, posebno dio Albanije, Grčka i Turska. Naravno da je za nas puno nezgodnije kada se događaju potresi u susjedstvu, ali područje je takvo i kada gledate opće stanje na planetu Zemlji, ništa se posebno ne događa, zaključio je seizmolog Fiket, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike