8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hodate sporo? Promijenite naviku jer riskirate ozbiljne zdravstvene probleme

Hodate sporo? Promijenite naviku jer riskirate ozbiljne zdravstvene probleme

Novo istraživanje, koje je objavila Američka udruga za istraživanje raka, pokazalo je nekretanje ili sporo hodanje doprinosi razvoju bolesti, odnosno ranijoj smrtnosti, prenosi N1.

Veliko istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention obuhvatilo je više od 233.000 ispitanika u dobi od 50 do 71 godinu. Rezultati su alarmantni za osobe koje su preboljele rak, a ne kreću se ili se nemogu kretati. Oni, prema istraživanju, imaju dvostruko veći rizik od smrti u odnosu na one koji redovno, brzo hodaju.

Ovo je samo još jedan dokaz o nužnosti kretanja, posebno u kontekstu karcinoma. Premda se u istraživanju nigdje jasno ne kaže da je sporo hodanje uzrok smrti, dokazana je veza između sporog hodanja i barem devet tipova karcinoma.

Autori ističu da bi njihova saznanja mogla koristiti kod rehabilitacije pacijenata. Nažalost, studija je pokazala da osobe koje su preboljele rak, a zbog posljedica ne mogu hodati, imaju veži rizik od ranije smrti.

Ova studija je još jedna u nizu koja naglašava važnost svakodnevnog kretanja za zdravlje.

Ako još uvijek sumnjate u korist redovnog kretanja, ovo su samo neke od prednosti koje ono donosi:

1. Veća kreativnost – što ste aktivniji, to će vam i mozak biti aktivniji.

2. Bolje razine šećera u krvi – samo deset minuta šetnje dnevno omogućuje ljudima s dijabetesom tipa B kontrolu šećera u krvi.

3. Manje stresa – kretanje itekako doprinosi mentalnom zdravlju

4. Gubitak kilograma – brzo hodanje itekako je učinkovito kod gubitka kilograma, pogotovo kod osoba kojima je teško vježbati, prenosi Eat This.

Najnovije

Još iz rubrike