3.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ana Tuškan: U nekim školama zanemaruju se simptomi

Ana Tuškan: U nekim školama zanemaruju se simptomi

Pandemijska situacija u školama prati opću sliku u Hrvatskoj – 432 učenika i 138 djelatnika. U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika, rekao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak u emisiji “U mreži Prvog”.

“Preko 75 posto škola je na A modelu, licem u lice. Po C modelu je ispod tri posto, u srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama – oko 18 posto”, dodao je Paljak.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je da je posebno zabrinjavajuće da se u nekim školama simptomi zanemaruju te da se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće vraćaju na nastavu. “Ne provodi se dovoljno testiranja. Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila”, rekla je Tuškan za HRT dodajući da je interes velik.

“Problem je da su se neki već prijavili putem OIB-a kao neprioritetna skupina pošto te mogućnosti nije bilo, ne može se dvaput prijaviti. Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano”, rekla je Tuškan.

Profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak rekla je da je za maturante na snazi model A, dok je za ostale učenike na snazi model B. Epidemiološka situacija u školi, dodaje Turk, je stabilna. “Za jedan razred je propisana mjera samoizolacije”, rekla je Turk dodajući da je oko desetak djelatnika cijepljeno s dvije doze.

“Broj učenika koji su trajno promijenili boravište odnosno školu je mali, od 450 učenika to ih je učinilo svega desetak”, dodala je Turk.

Paljak je rekao da se, gdje se moglo, na Banovini napravilo sve preduvjete da se ide na A model.

Tuškan je upozorila kako na Banovini treba raditi na programima prevencije stresa, kao i na nedostatak pomoćno tehničkog osoblja te potrebu zaštite ranjivih zaposlenika. “Naši učenici redovno provode vježbe evakuacije pa u prvi moment nisu znali o čemu se radi. Smireno su napustili zgradu, odlično su to odradili. Pokazalo se da su te vježbe korisne ne samo zbog potresa, nego i zbog takvih izvanrednih okolnosti”, rekla je profesorica Turk komentirajući incident koji se dogodio u petak kada je muškarac ušao u školu prijeteći da ima bombu.

Osvrnula se i na psihološko stanje prosvjetnih djelatnika svoje škole. “Svi djelatnici se nose s ovom situacijom iznimno dobro, iako vjerujem da im nije svejedno. Svjesni smo da je rad u učionicama nezamjenjiv, s druge strane mnogi djelatnici žive s članovima obitelji koji su rizični. Fokusirani smo prvenstveno na učenike i da oni dobiju najviše od ovakvog oblika nastave”, rekla je Turk.

Paljak je naglasio kako ministarstvo vodi računa o psihosocijalnoj pomoći stradalom stanovništvu na Banovini. “Psihoza je dolje drugačije vrste i treba biti oprezan”, upozorio je.

Što se tiče škola na Banovini, Paljak je kazao kako su sanacijski prioriteti završeni. “Četiri škole su prioritetne, a ministarstvo je sastavilo je katalog za potencijalne donatore kako bi dobili uvid u kompletnu situaciju”, rekao je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike