2.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Island se priprema za erupciju vulkana: Može eksplodirati svaki tren, ne znamo...

Island se priprema za erupciju vulkana: Može eksplodirati svaki tren, ne znamo ništa

Među Islanđanima ovih dana vlada strah i neizvjesnost zbog očekivanja erupcije vulkana koji je mirovao više od osam stoljeća.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, sve snage sigurnosti u pripravnosti već danima pokušavaju umiriti stanovništvo i suzbiti paniku među više od 360 tisuća stanovnika.

Potreseni su svi, a među njima je i Splićanka Marijana, koja već 22 godine živi na ‘dalekom sjeveru’.

– Ovdje je ‘luda kuća’. Vulkan može ‘eksplodirati’ svaki tren. Na vijestima su javili da se očekuje uskoro, ali nitko ne zna kada točno. Više ne znam jesam li ja luda ili su svi oko mene ludi!? Na poslu mi govore da se opustim. Noge mi se tresu od straha. Domaći su se nekako naviknuli na ovakve situacije, ali nama strancima je ovo totalni šok. Ne znam je li to zato što stvarno puno piju ili samo glume da odagnaju strah – rekla je zabrinuta Marijana.

Islanđani se ponašaju normalno i svakodnevni život odvija se neometano. Svi rade, djeca idu u školu, trgovine i ugostiteljski objekti rade normalno. Sve je naizgled mirno, a može se preokrenuti na loše u sekundi.

– Šefica kaže da moramo raditi. Erupcija može biti za pet minuta, ali i za dva dana. Nitko ne zna što će točno biti, ni kada. Svi samo čekaju. Sve nas ubija ta neizvjesnost. Djeca mi svakog dana idu u školu. Tamo su ih naučili što napraviti u slučaju katastrofe. Jako sam zabrinuta i za njih – rekla je Marijana.

Erupcija vulkana nije jedina stvar koja brine Marijanu. Naime, popratna pojava vulkanskih aktivnosti su i brojni potresi. Stručnjaci su izračunali da bi u trenutku erupcije moglo doći do novog, razornijeg potresa snage do 6,5 po Richterovoj ljestvici. Pored potresa, erupciju vulkana prati i dim, a s njime i otrovni plinovi koji se oslobađaju prilikom detonacije.

– Tek što smo pobijedili koronu, zadesilo nas je ovo. Sad je ona sasvim pala u drugi plan. Nitko više ne razmišlja o epidemiji. Svima su ‘puna usta’ vulkana, erupcije i potresa – zaključila je Marijana, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike