4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom...

Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom koji ne prima gotovo nikoga

Poglavar Katoličke crkve papa Frane (84) i poglavar iračkih šijita veliki ajatollah Ali al-Husayni al-Sistani (90) razgovarali su jutros u Najafu oko 50 minuta, 20 minuta dulje nego je bilo predviđeno programom.

Iz vatikanskih izvora se čuje da je Papa zahvalio Al-Sistaniju na tome kako je šijitska zajednica „digla svoj glas u obranu progonjenih […] zauzimajući se za svetost ljudskog života“. Iz šijitskih izvora u Najafu čuje se da je Al-Sistani rekao Frani: „Morate nastaviti odgajati vašu [tj. katoličku] djecu u duhu dijaloga“.

Sastanak je naveden kao privatan, pa nema ni rezimea, ni dokumenta. I bez toga, susret je povijestan: prvi između nekoga katoličkog pape i nekoga šijitskog ajatollaha. Al-Sistani ne prima gotovo nikoga. Na primjer, od iranskih šijita primio je samo iranskog predsjednika Hassana Rouhanija. Ipak je često uvršten među 10 najutjecajnijih muslimana, odnosno među 100 najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Među šijitima je veliki ajatollah vjerski, duhovni, društveni i politički autoritet. Al-Sistaniju je snaga u školi svetoga grada Najafa, koja je u nesuglasju sa školom u svetom gradu Qomu u Iranu, odakle državom ravna veliki ajatollah Ali Hosseini Hamenei, kao i Ruhollah Mussawi Homejni prije njega. Stoga je jasno zašto je Najaf morao biti jedna etapa Franina pohoda jer je nastojao pohoditi sve vodeće snage u multifacetnom Iraku.

Rim je grad gdje su smaknuti i ukopani apostoli Petar i Pavao, što ga čini drugim svetim gradom kršćanstva nakon Jeruzalema, Najaf je grad gdje je ukopan Alija, Muhammedov rođak i zet, četvrti sunitski kalif i prvi šijitski imam, u svetištu čija je kupola pozlaćena i koje čini Najaf trećim svetim šijitskim gradom, nakon Mekke i Medine.

Po završetku susreta Papa se na aerodrom u Najafu vratio u istome blindiranome mercedesu s crvenom vatikanskom registracijom SCV1 kojim je stigao na sastanak s Al-Sistanijem, te je odletio za Ur, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike