9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pem Novosel: Trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto...

Pem Novosel: Trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto što i na jesen

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za Dnevnik N1 kazala je kako se ne smijemo opuštati, iako su terase kafića sada otvorene.

Što se tiče cijepljenja, kazala je kako je u Zagrebu organizirano 19 punktova, najčešće pri Domovina zdravlja.

“Oni odrede tim koji cijepi, pa se pri Domu cijepe pacijenti najčešće iz tih Domova. Kod masovnog cijepljenja koje smo organizirali su se stvarale velike gužve, kolone, a to su bili stari i bolesni ljudi, tako da se masovno cijepljenje nije pokazalo kao dobro rješenje”, rekla je Iva Pem Novosel i kazala kako su redomati koji su bili spominjani opcija za vrijeme kada dođe veća količina cjepiva.

Ovog tjedna došlo je 30.000, a idući tjedan trebalo bi doći 90.000 doza cjepiva, kazala je.

“Radi se o RNA virusu, a oni nakon određenog vremena mutiraju i stvaraju se promjene u dijelovima virusa. Imamo britanski, najrašireniji soj u Europi, i sve više prevladava, no u Hrvatskoj još nije prevladao, iako je proširen u svim dijelovima zemlje. Tu je i južnoafrički soj, češki soj, škotski soj, njujorški…”, rekla je.

Brojke rastu, no to je bilo očekivano.

“Nakon potpunog zatvaranja, mnogi su ukinuli rad od kuće, otvaraju se terase, veće su interakcije među ljudima, pa rastu i brojevi uz nove, zaraznije varijante virusa. Apeliramo da koliko od željeli opustiti se i uživati, još treba izbjegavati velika okupljanja, nositi masku u zatvorenim prostorima, te trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto što i na jesen i ono što se događa u susjednim zemljama. S obzirom na novu varijantu virusa to nije neobično, a i da on nije mutirao – nisu svi zaštićeni ni protutijelima ni cjepivom”, rekla je Pem Novosel.

Komentirala je i masovna okupljanja koja su se događala zadnjih dana, među kojima je bila i sahrana Milana Bandića.

“Svako okupljanje je rizik i moguće žarište. S obzirom na to da je većina, koliko smo mogli vidjeti, nosila na većim okupljanima maske, nadamo se da neće biti velikog broja zaraženih”, rekla je epidemiologinja.

Najnovije

Još iz rubrike