8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Benvenuti: Malvazija odvratna? Ne znam što je Vučiću, pa iz Srbije su...

Benvenuti: Malvazija odvratna? Ne znam što je Vučiću, pa iz Srbije su naši najvjerniji kupci!

Pozivam gospodina Aleksandra Vučića da dođe u Istru i kuša istarsku Malvaziju, vrhunsko vino koje osvaja ne samo domaća, već i svjetska odličja i jako je tražena. Ne bi ulazio u ukuse gospodina Vučića ali se isto tako o ukusima ne raspravlja i ne znam zašto je to izjavio, rekao je Nikola Benvenuti, poznati istarski vinar i predsjednik Vinistre.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je istarska Malvazija ‘loše je vino koje ništa ne valja’, i da Srbija proizvodi puno bolja vina.

– Vino Malvazija je odvratno i nitko ne može da ga pije – izjavio je Vučić i time izazvao lavinu komentara koji ne idu u prilog njegovoj tvrdnji. Svoje uvrede na račun tog vina izrekao je bez ikakvog povoda u intervjuu u petak za sarajevsku komercijalnu televiziju.

– Vučićevi sugrađani najbolje znaju da to nikako nije tako jer su naši vjerni kupci i redovito dolaze u Istru i kod mene u naš podrum po malo dobre kapljice. Istarska se Malvazija izvozi diljem Europe i svijeta. Cijenjena je među vrhunskim poznavaocima dobrog vina, pa Vučiću predlažem da posjeti ovogodišnju Vinistru gdje ću ga osobno ako treba upoznati s pravim draguljem Istre – rekao je Benvenuti.

Turisti ne Samo iz Srbije, već iz cijelog svijeta svake godine posjećuju brojne podrume poznatih istarskih vinara, pa tako i Benvenutijev podrum gdje se u posebnim bačvama čuvaju i njeguju vina raznih sorti. “

-Izjavu gospodina Vučića demantiraju i brojna visoka odličja istarskih Malvazija na svjetskim natjecanjima.

– Malvazija je naša najvažnija bijela sorta. Negdje je oko 55-60 posto vinograda zasađeno istarskom Malvazijom. Polovinu svih istarskih vinograda čini upravo ta sorta. Inače je procvat doživjela nakon devedesetih godina, znanjem, trudom a na kraju i tehnologijom istarskim vinara. Posljednjih tridesetak godina je definitivno izrasla u moderno, pitko i veliko vino i osim te naše prosječne varijante Malvazije, imamo i onih odležanih koje zaista daju impresivne rezultate i koje mogu trajati puno godina pravilnom čuvanjem u podrumu – objasnio je Benvenuti.

On ga je još jednom pozvao u Istru da se razuvjeri i možda promijeni svoj tvrdi stav oko toga: Neka Vučić dođe u Istru od 7. do 9. svibnja na najznačajniju manifestaciju Vinistru, izložbu vina i vinske opreme i sigurno neće pogriješiti ”rekao je na kraju poznati istarski vinar, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike