3.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zapovjednik ATJ Lučko otkrio detalje akcije spašavanja migranata: Bilo je jakih udara...

Zapovjednik ATJ Lučko otkrio detalje akcije spašavanja migranata: Bilo je jakih udara vjetra, helikopter se nalazio u nemogućim uvjetima

Bilobrk je opisao kako su od nacionalnog koordinacijskog centra dobili dojavu o jednom umrlom migrantu i o jednom teško ranjenom te su se odmah uključili u potragu na mirkopoziciji, a kasnije su došli do saznanja da se radi o širem području koje nisu mogli odmah pregledati. “Bilo je jakih udara vjetra, helikopter se nalazio u nemogućim uvjetima”, kazao je te dodao kako je operater na kameri u helikopteru uočio ljude na nepristupačnom području.

Zapovjednik jedinice kaže da su u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje saznali da se radi o minski sumnjivom području. “Točnije 500-injak metara u samom minskom polju”, kazao je Bilobrk te dodao kako su odlučili u ranim jutarnjim satima krenuti u akciju.

ATJ Lučko je išla s tri taktičke grupe, kazao je Bilobrk. To su bili pirotehničari, koji na sebi nose 20 kilograma opreme, zatim medicinari i sanitet te grupa za izvlačenje.

“Pirotehničari su u najkraćem mogućem roku ušli, trasirali i obilježili put za evakuaciju. Potom smo ušli sa medicinskim timom”, opisao je Bilobrk te dodao kako su na mjestu događaja pronašli pet osoba od kojih su četiri bile ranjene, a jedna od njih bila je teško ranjena i imala je rane na više mjesta. Borbeni medicinari rane su sanirali brzom intervencijom i krenuli s evakuacijom kroz trasu koju su pripremili prilikom dolaska, opisao je Bilobrk.

Mikić je istaknuo kako se liječnici još bore za živote dvojice migranata u ogulinskoj bolnici, piše Dnevnik.hr

Stradali migranti? U šumi kod Saborskog pronađeno tijelo muškarca, pored njega još jedan ozlijeđen

Najnovije

Još iz rubrike