4 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO: Simulacija niza silovitih potresa na Novom Zelandu

VIDEO: Simulacija niza silovitih potresa na Novom Zelandu

Nakon što je jučer Novi Zeland pretrpio siloviti potres, danas je Nacionalna agencija za izvanredna stanja objavila kako se na otoku smanjila razina opasnosti od tsunamija jer su prošli najveći valovi koje je izazvao niz potresa u podmorju.

Agencija je naglasila kako se svi stanovnici s istočne obale Sjevernog otoka, koji su jučer bili evakuirani, mogu vratiti u svoje domove.

Novi Zeland jučer je pogodio jak potres magnitude 8,1 prema Richteru. Nakon toga uslijedio je niz novih potresa jačine 7,4 i 7,3.

Epicentar potresa bio je u južnom Tihom oceanu, 800–1000 km sjeverno od Novog Zelanda. Građani sjeveroistočne obale Novog Zelanda pozvani su da hitno krenu u unutrašnjost. Isto je rečeno i za otoke Velikog koraljnog grebena te Whangarei, Matatu i Tolage Bay.

Svjedoci su potres opisali kao ‘jako dug, uz veliko njihanje’ te da su ‘kuće pucketale’ tijekom trešnje, za koju neki misle da je trajala i punu minutu.

Nije bilo neposrednih izvještaja o mogućim žrtvama ili pojedinosti o štetama, ali se podrhtavanje osjetilo u cijeloj regiji, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike