4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kurz: Do ljeta dodatnih 5 milijuna doza cjepiva za EU, Austriji 100.000

Kurz: Do ljeta dodatnih 5 milijuna doza cjepiva za EU, Austriji 100.000

„Polymun Scientific, farmaceutska tvrtka za proizvodnju cjepiva iz Klosterneuburga povećat će svoju proizvodnju i umjesto 15 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa proizvest će do ljeta više od 20 milijuna doza. Dakle za 5 milijuna doza cjepiva povećati će se kontingent Europske unije, a za Austriju to znači do ljeta 100.000 dodatnih doza“, rekao je u petak na konferenciji za novinare u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz u nazočnosti dr. Dietmara Katingera, osnivača i direktora ove bio-farmaceutske tvrtke sa sjedištem nedaleko Beča.

„Pandemija je za sve ogroman izazov. Izlaz iz nje je cijepljenje“, istakao je Kurz dodavši kako je to „jedini mogući put povratka normalnom životu i pobjede pandemije“. Dr. Katinger je istakao kako tvrtka Polymun proizvodi u Austriji lipidne nanočestice za mRNA cjepivo farmaceutskog koncerna BioNTech/Pfizer.

Napomenuo je kako austrijska tvrtka svoj Know-how daje na raspolaganje i drugom tvrtkama parnerima u lancu BioNTech/Pfizera. „Držimo da je privilegija i čin snage imati veliku ulogu u takovoj globalnoj mreži“, dodao je Katinger. Ustvrdio je kako je to ne samo za njega i njegovu tvrtku nego i za njegove zaposlenike „ poseban znanstveni izazov“.

Novinare je također zanimalo kakvu je suradnju kancelar Kurz jučer dogovorio u Izraelu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i danskom kolegicom Mette Frederiksen, koja je kod nekih zemalja članica EU-a izazvala kritike, kao primjerice u Francuskoj. „Dogovorili smo osnivanje zajedničkog fonda za istraživanje, razvoj i proizvodnju cjepiva druge generacije protiv koronavirusa za naredne godine.

Smatram da je dogovoreni Fond od 50 milijuna eura ulaganja od Austrije, Izraela i Danske dostojan pažnje u relaciji s Fondom EU-a od 150 milijuna eura“, rekao je Kurz, poručivši svojim kritičarima da i oni „zasuču rukave“ i daju svoj doprinos savladavanju pandemije koronavirusa i njegovih već brojnih mutacija. „Ne, to nije skretanje Austrije sa njenog europskog puta.

Mi smo vrlo aktivni u EU i želimo dati svoj doprinos“, pojasnio je austrijski kancelar. Na zamolbu da komentira brojne kritike na prijedlog uvođenja „zelene putovnice“ u EU , čiji je i sam predlagač i veliki zagovornik, Kurz je istakao: „Mi smo izvozna, turistička zemlja. Zelena putovnica je jedna od mogućnost da se granice otvore i da se ponovno pokrene gospodarstvo. Zato se borimo da to što prije uspije“.

Domaći novinari su također tražili od Kurza da kaže da li će početkom tjedna najavljeni korak austrijske vlade o daljnjem otvaranju Austrije 15. odnosno 27. ožujka i dalje ostati na snazi unatoč sve zabrinjavajućem rastu broja novozaraženih u zemlji. Njegov odgovor je bio kratak i jasan: „Ne želim dnevno filozofirati kako dalje“.

Dodao je kako se dnevno, od jutra do navečer bavi objavljenim brojkama novozaraženih i da je evidentan njihov trenutačni porast, koji je bio očekivan. „Na Istoku je brži porast, a još je brži u Mađarskoj. Ali mi nismo vidovnjaci“, poručio je Kurz, napomenuvši kako „trenutačno nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti daljnji razvoj situacije“.

Inače, u Austriji je danas zabilježeno daljnjih 2.668 novozaraženih koronavirusom i još 17 umrlih u proteklih 24 sata. Ono što posebno zabrinjava je svakim danom sve više hospitaliziranih i pacijenata u intenzivnoj njezi. S petka na subotu na bolničkom liječenju je bila 1.421 osoba, uključujući njih 326 u intenzivnoj njezi.

Od početka pandemije do petka u Austriji je zabilježeno ukupno 470.314 COVID-19 oboljelih, 439.101 ozdravljenih i 8.669 umrlih. Do jučer je u ovoj alpskoj zemlji protiv koronavirusa cijepljeno ukupno 742.374 Austrijanaca, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike