4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Psovke i uvrede zbog EPK-a, godine života u smradu i Titov brod...

Psovke i uvrede zbog EPK-a, godine života u smradu i Titov brod koji nikako da se obnovi… Što su Riječanima obećavali prije četiri godine, a što je doista ispunjeno

U prvom članku podsjetit ćete se kako je protekla borba za vlast u najvećoj hrvatskoj luci i što se sve obećalo stanovnicima Rijeke. Za fotelju gradonačelnika prije četiri se godine borilo sedam kandidata, a u drugi krug ušli su SDP-ov Vojko Obersnel te nezavisni Hrvoje Burić, piše Dnevnik.hr

Vojko Obersnel odnio je uvjerljivu pobjedu s 55,59 posto glasova. Riječane su tada mučili problemi sa stadionom koji je u međuvremenu dovršen, obnovom broda Galeb te cijenama grijanja, a u kampanji se često spominjalo kako bi sve Rijeka mogla profitirati od projekta Europska prijestolnica kulture.

Obersnel i Burić u programu Nove TV sučelili su se 29. svibnja 2017., a u nastavku pročitajte što je sve obećano, a što ispunjeno.

Obersnel se hvalio milijunima briselskih eura za Europsku prijestolnicu kulture, no grandiozne planove poremetila je pandemija koronavirusa. Unatoč svemu, manifestacija je ipak održana, no umjesto kulturnih događanja medijima su više dominirali prijepori zbog umjetničkih instalacija s crvenom zvijezdom te nepravilnosti koje je pronašla državna revizija.

Zbog projekta Europske prijestolnice kulture pale su i psovke i uvrede, pa je tako Obersnel na sjednici Gradskog vijeća izvrijeđao nezavisnu vijećnicu Ivonu Milinović nakon što je ustvrdila kako su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK-a i da je to krajnje dvojbeno.

Gradonačelnik je izgubio živce te joj je s mjesta na kojem sjedi poručio da “ne sere”, no situacija je ubrzo dodatna eskalirala.

“Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!” vikao je Obersnel, a njegov su verbalni istup odmah su osudili i HDZ i Obersnelov SDP te brojne udruge.

Na listi obećanja našla se i obnova broda Galeb.

Obnova Galeba prema obećanjima trebala je biti gotova 2020. godine. Brod koji je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske lani je iz Rijeke dotegljen iz brodogradilišta Dalmont d.d. u Kraljevici na dokovanje u brodogradilište Viktor Lenac u Martinšćici, gdje se izvodi čitav niz radova, kako bi se brod obnovio i naposljetku pretvorio u brod muzej. Obnova i opremanje trebali bi biti gotovi do kraja travnja ove godine.

Dnevnik.hr

Razbacivalo se i najavama kako će se zaustaviti iseljavanje iz Rijeke, no brojni lokali u centru grada i dalje su prazni, baš kao i stanovi u kojima nitko ne živi jer su ljudi otišli. Brojni Riječani i dalje se žale na čistoću grada i plaža, kao i loše upravljanje otpadom.

Vječni je problem i smrad s Marišćine koji unatoč brojnim obećanjima i dalje guši stanovnike općine Marčelj, koji su postali zatvorenici u vlastitim domovima. Nisu pomogle ni smjene direktora, kao ni apeli očajnih stanovnika.

Dnevnik.hr

Smrad s Marišćine vjerojatno će se i ove godine naći u fokusu političara koji će obećanjima rješavanja desetljeće dugog problema pokušati prikupiti koji politički poen.

Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike