3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ništa od ‘baby booma’ zbog pandemije, rođenih je sve manje

Ništa od ‘baby booma’ zbog pandemije, rođenih je sve manje

Kako su demografi i predviđali, nasuprot onima koji su smatrali da će izolacija zbog pandemije pogodovati “baby boomu”, ništa od toga jer se u nesigurnim vremenima mladi zbog ekonomske nesigurnosti manje odlučuju na rađanje djece. I dok smo lani, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, imali najmanje rođene djece dosad, samo njih 35.956, podaci za siječanj ukazuju da bi ova godina mogla biti i lošija.

Kako kaže demograf iz Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc Nenad Pokos, podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju za siječanj, nakon podataka o vitalnim događajima u prosincu prošle godine, potvrđuju što su mnogi stručnjaci i očekivali. – Kao ni nakon prvih devet mjeseci, tako ni nakon deset mjeseci od proglašenja pandemije nije zabilježen baby boom, već suprotno, broj živorođenih je u siječnju manji nego u protekle tri godine u istom razdoblju.

Premda su to tek privremeni podaci, broj od 3034 živorođena u siječnju 2021. pokazuje da je u prosjeku rođeno 10,4% manje djece nego u prvim mjesecima prethodne tri godine. Naravno da je na toliko smanjeni broj živorođenih, osim pandemije, utjecao i potres u Zagrebu 22. ožujka jer su djeca rođena u siječnju uglavnom začeta u travnju lani.

S druge strane, broj od 6383 umrla u siječnju 2021. veći je za 18% od prosječnog broja umrlih u prethodna tri siječnja, ali je u odnosu na prošlogodišnji prosinac taj broj ipak manji za 13,7% – kaže Pokos, dodajući da je broj od 7395 umrlih u prosincu neslavan mjesečni rekord u cijelom razdoblju od 1946. do danas. Prema procjenama, zbog pandemije se pad broja rođenih ne očekuje samo u nerazvijenom dijelu svijeta gdje je i inače natalitet puno viši, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike