Polemika Puhovskog i psihijatra Vukušića: Bolje biti polupismen nego dvoličan

Na izjavu Žarka Puhovskog kako je “o mrtvima sve najbolje” je jedna klasična malograđanska koncepcija koja je veoma popularna, ali misli da nije popularna u onom krugu na koji Tomislav Tomašević računa, u ponedjeljak je za portal Direktno reagirao je psihijatar Herman Vukušić.

“Za njih je to možda malograđanština, a za većinu uljudbenog i demokršćanskog svijeta to je dio opće kulture. Smatram da je njegovo mišljenje u ovom slučaju apsolutno izdvojeno. Nažalost, kako se može primijetiti po portalima i društvenim mrežama, veliki dio našeg društva odskače od te kulture. Začuđen sam nizom degutantnih komentara i demonskog emotivnog pražnjenja, koji veliki dio građana ima potrebu ‘ispaliti’ nad Milanom Bandićem kada ga više nema”, rekao je Vukušić.

No, danas je na N1 televiziji Puhovski komentirao Vukušićevu izjave.

“On je tipično za hrvatski javni govor pobrkao stvari. On smatra da je formula koju sam ja citirao ‘De mortuis nil nisi bene’ – ‘ O mrtvima ništa govoriti nego dobro’ je nekakva vrsta kršćanske tradicije. To je tradicija koja je puno starija, od Hilona iz Sparte, 600 godina starija od kršćanstva, a na latinski je prevedena tek u 15. stoljeću, dakle dvije trećine kršćanske povijesti prošlo je bez toga. Tu se pokazuje taj tip krivog shvaćanja, tko ne kritizira načelno, protiv je kršćanstva ili, kako polupismeno tvrdi Vukušić, da su ti ljudi, npr. ja, protiv uljudbene i demokršćanske Europe, odnosno svijeta. Postoji uljuđeni ili civilizirani svijet, ne uljudbeni, a demokršćanski svijet bi valjda bio svijet demokršćanskih stranaka i njihovog biračkog tijela, koji nerijetko graniči s kriminalom, treba biti oprezan s time”, rekao je Puhovski.

Dodao je kako je, politički gledano, rekao da nije ukusno subjektivizirati se i formirati napadima na Bandića, a onda reći da to više ne rade jer je njegov smrtni dan. “Sad kad je mrtav, valjda mu je svejedno. Obitelj je to trpjela i onda i danas, ništa se ne mijenja, ali postoji neka vrsta praznovjerice. Ako se ne bojimo pokojnika, onda treba reći ono što se dogodilo prije i poslije, i greške i prigovore i njegove kvalitete”, zaključio je Puhovski.

Potom se na FB-u javio psihijatar Vukušić:

“BOLJE BITI POLUPISMEN, NEGO DVOLIČAN

Vječiti komentator političkih i društvenih zbivanja, iliti po predsjedniku Milanoviću “propali političar i druker”, na moju je kritiku neprimjerenih izjava o pokojnom Milanu Bandiću danas na jednoj javnoj televiziji u nedostatku argumenata izgovorio (po običaju) mnoštvo floskula i fraza, te me, između ostaloga, nazvao “polupismenim”.

Ako je i od Puhovskog, previše je, jer bolje je biti “polupismen” nego dvoličan.

Podsjetio bih, naime, cijenjenog gospodina profesora na naš susret u Centru za hrvatske branitelje u Zagrebu sredinom 90-ih godina kada smo ga pozvali kao čelnika HHO-a da nam pomogne u zaštiti prava oboljelih hrvatskih branitelja.

Po tadašnjem zakonu, bolest je vrijedila gotovo dvostruko manje od rane ili ozljede, što je u stvarnosti izgledalo da obitelj branitelja koji je na fronti umro od, recimo, mišje groznice, ima duplo manja primanja od nekoga tko je poginuo od metka.
Ovo je bio čisti primjer protuustavne diskriminacije, protiv čega smo tada ispred Centra i podnosili tužbu Ustavnom sudu, a cijenjenog profesora Puhovskog zamolili za pomoć kao jednog od prvih ljudi tada krovne udruge u Hrvatskoj za zaštitu ljudskih prava.

Puno nam je tom prilikom stvari obećao, od čega se ništa nije ostvarilo.

Teško danas za povjerovati, ali tada tu nepravdu prema hrvatskim braniteljima čak nije niti javno komentirao, dok je za neke druge društvene skupine već desetljećima uvijek glasan i što bi narod rekao, “skače iz paštete”.

Štoviše, prije nekoliko godina, kada je govorio o svojem dugogodišnjem mandatu kao dopredsjednika i predsjednika HHO-a, profesor Puhovski je istaknuo “da je HHO u devedesetima bio nužno okrenut protiv hrvatskog nacionalizma jer je on bio instanca koja je, pod kontrolom hrvatskih vlasti, ugrožavala ljudska prava”.

Možda je profesor Puhovski u duhu ove svoje izjave i sagledao naš tadašnji apel za pomoć, jer nije tajna da su na lijevoj političkoj sceni, a koje je on deklarirani simpatizer, u očima mnogih hrvatski branitelji a priori “nacionalisti” i desni radikali.

Stoga, bolje biti “polupismen” ali postojanog stava i principa, nego biti dvoličan po pitanju zaštite ljudskih prava”, napisao je Vukušić.

Share This Article