Pavić Šimetin: Do ljeta ćemo sigurno cijepiti 50 posto starijeg stanovništva

Foto: N1

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovala je u Novom danu i komentirala dinamiku cijepljenja stanovništva protiv covida.

Do kraja ožujka u Hrvatsku stiže 507 tisuća doza cjepiva, to su povoljne vijesti za Hrvatsku u odnosu na dinamiku kojom je dosad pristizalo cjepivo, rekla je Pavić Šimetin, dodavši da je to i dalje puno manje od prvih pregovora koji su vođeni najesen prošle godine.

“Ali to je sudbina i činjenica koja se dogodila diljem Europske unije”, rekla je Pavić Šimetin.

Upitana koliko bi se ljudi moglo cijepiti do početka ljeta, Pavić Šimetin rekla je da je cilj da sve doze cjepiva koje se dobiju budu što prije utrošene, na način da se cijepe prioriteti, ali i da se ne izgubi nijedna doza cjepiva. “To su upute koje stalno idu zavodima za javno zdravstvo. Ono što dobijemo moramo brzo, efikasno i na dobar način upotrijebiti i to je ono što mi možemo napraviti”, rekla je Pavić Šimetin.

Je li realno da se do početka ljeta cijepi 50 posto starijeg stanovništva, Pavić Šimetin rekla je da bi se “to sigurno moglo dogoditi”.

“Građani će dobiti svoj termin cijepljenja i mjesto cijepljenja na način kako su se prijavili za cijepljenje putem platforme. Na mail će dobiti potvrdu s terminom i mjestom cijepljena, a to će ovisiti o tome koju su općinu naveli kao mjesto gdje bi se cijepili. To ne mora biti ista ta općina, može biti i prva najbliža sljedeća, u kojoj bude dostupno cjepivo”, rekla je Pavić Šimetin.

Termin cijepljenja ovisi i o dobi građana i kroničnim bolestima, jer se na platformi građani mogu razvrstavati i prema dobi, kao i prema kroničnim bolestima.

“Prednost imaju uvijek liječnici obiteljske medicine, kao i zavodi za javno zdravstvo”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Sustav je organiziran tako da se jednu osobu registrira samo jednom kroz platformu, bez obzira na to što se ona možda za cijepljenje prijavila kroz više kanala, prenosi N1.

Share This Article