3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pakrac: 30 godina prvog otvorenog oružanog sukoba na području Republike Hrvatske

Pakrac: 30 godina prvog otvorenog oružanog sukoba na području Republike Hrvatske

U noći s 1. na 2. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima u Pakracu počeo je Domovinski rat u Hrvatskoj. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske. Na svečanom programu obilježavanja 30. godišnjice nazočio je i premijer Andrej Plenković, piše HRT.

Pakračani se ponose činjenicom da se ovdje počela pisati povijest, ali s tugom se sjećaju svega što se dogodilo, da je Pakrac postao jedna od najključnijih i nakrvavijih bojišta, javila je za Dnevnik HRT-a Marija Matoš.

Nakon svete mise zadušnice, na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije razvijena je 20 m duga hrvatska zastava.

Zatim je krenuo “Mimohod pobjednika”, na kojem je zbog epidemiološke situacije sudjelovalo samo 25 državnih zastava.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

– Prije 30 godina hrvatski su branitelji ovdje stali u obranu institucija hrvatske države i ustavnog poretka te su tim hrabrim činom ispisali povijest. Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva. Zbog toga smo donijeli i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te smo unaprijedili mehanizam traženja nestalih. S poštovanjem prema svemu što su napravili naši branitelji, danas je naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine, rekao je Plenković.

Na svečanom obilježavanju uz premijera su bili ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

– Pakrac je porazrušenosti treći u Hrvatskoj, ali od ta tri jedini nije pao. Više od 320 poginulih branitelja, 22 nestala civila, ogromna materijalna šteta, ali Pakrac živi i diže se ko feniks, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i policajaca Pakraca i Lipika.

– U toj sam pobjedi vidio početak kraja srbijanske težnje za našom zemljom. Pakrac je istinski spomenik slobodi stvorenoj na prvoj crti, kazao je Ante Ćurić, Udruga hrvatskih branitelja i specijalne policije Bjelovar, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike