Afera Remorker: Nadan Vidošević iznosi obranu

Više od četiri godine od početka suđenja bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević trebao bi na Županijskom sudu u Zagrebu iznijeti obranu u aferi Remorker. Optužen je za izvlačenje novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju. Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom, prenosi HRT.

To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Vidošević i njegovi suoptuženici iznosit će obranu i u četvrtak 4. ožujka te u srijedu 10. ožujka.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok podignuo u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 mil. kn.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 mil. kn, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 mil. kn pa je Uskok odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njogovoj obitelji.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen, prenosi N1.

Share This Article