4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zaštitite svoj dom od provala: Jeftinije, ali i učinkovite ideje

Zaštitite svoj dom od provala: Jeftinije, ali i učinkovite ideje

Provala u stan ili kuću je jedna od stvari o kojima ne volimo razmišljati te često smatramo da se neće dogoditi baš nama. Međutim, učestalost provala i krađa stalno je u porastu, te se značajan broj provala dešava usred dana, odnosno u vrijeme dok se nalazimo na poslu. Također, broj krađa se skoro udvostruči tijekom praznika te u sezoni godišnjih odmora.

Evo kako možete dodatno zaštiti svoj dom:

Brave s klinovima jednostavno su rješenje. Da biste ih instalirali, dovoljno je izbušiti rupu. Ako želite zaključati prozor u djelomično otvorenom položaju, izbušite drugu rupu. Ove brave dobro rade i na kliznim dvorišnim vratima.

Postavite detektora pokreta koji zasvijetli na pokret. Takvi detektori će spriječiti provalnike, a nisu skupi. Možete kupiti i one koji rade na solarnu energiju.

Držanje zaključanih vrata i prozora vaša je prva crta obrane, a bežični alarmi mogu biti druga. Provalnici mrze zvukove, pa ih čak i mali alarm obično uznemiri. Alarmi su dostupni u kućnim centrima. Upotrijebite ove alarme za vrata i prozore u ‘skrivenim’ dijelovima kuće gdje se obično ne okupljate i koja su često mračna.

Većina provalnika zna kako razbiti bravu. Međutim, u tome ih možete spriječiti pojačavanjem vrata i dovratka hardverom. Instalacija komponenata traje oko sat vremena.

Instalirajte zidni sef ili podni cilindar pričvrstivši ga vijcima za pod. Sakrijte ga u kut ormara ili na nekom drugom nevidljivom mjestu. Ili pričvrstite zidni sef unutar zida i prekrijte ga slikom.

Krađa pošte sve je veći problem jer su nezaštićeni poštanski sandučići laka meta. Jedan od sigurnih načina da spriječite to je korištenje sigurnosnog poštanskog sandučića koji se može otvoriti samo uz pomoć ključa za otvaranje., piše Reader’s Digest, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike