2.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Trump: Biden je grozan, možda ću ga opet morati pobijediti

Trump: Biden je grozan, možda ću ga opet morati pobijediti

Bivši američki predsjednik Donald Trump u nedjelju navečer u svome je prvom govoru nakon odlaska iz Bijele kuće opravdao visoka očekivanja američkih medija i promatrača koji su najavili spektakl. Na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) natuknuo je da bi se mogao kandidirati ponovno za predsjednika za tri i pol godine, odbacio je tvrdnje da bi to mogao napraviti uime treće političke stranke te je žestoko kritizirao novog predsjednika Joea Bidena. Time si je Trump odmah nakon silaska s vlasti osigurao mjesto u političkoj areni do sljedećih izbora 2024. godine te je govorom praktički započeo još jednu etapu sukoba u Republikanskoj stranci između svojih zagovornika i protivnika.

CPAC je važan godišnji događaj za konzervativne političare i aktiviste, a često je najbolji pokazatelj u kojem će smjeru skrenuti Republikanska stranka. Poznat je bio primjerice CPAC-a 2009. kada su se konzervativci ‘ohladili’ od tada svježe bivšeg predsjednika Georgea Busha mlađeg. Uoči ovogodišnje konferencije, sve su oči bile uprte u Trumpa, i on svoje pristaše zasigurno nije razočarao.

Nakon što je u veljači u Senatu preživio glasanje o opozivu, Trump se može ponovno kandidirati za predsjednika 2024. godine. – Stojim pred vama kako bih vam objavio da je ovo nevjerojatno putovanje koje smo zajedno započeli prije četiri godine daleko od završenog – rekao je Trump te je dodao da su se okupili tog dana kako bi govorili o budućnosti, kako stranke tako i države. Odbacio je mogućnost osnivanja nove stranke kao “lažne vijesti”. Nedavne su ankete prikazivale da bi mnogo više republikanaca u ovom trenutku glasalo za njega da se kandidira uime treće stranke nego za političara iz svoje stranke.

– Ne bi li to bilo sjajno? Pokrenimo novu stranku kako bismo podijelili glasove i nikada ne bismo pobijedili. Imamo Republikansku stranku. Ona će se ujediniti i bit će snažnija nego ikada – rekao je bivši predsjednik. Više je puta u govoru rekao da su mu demokrati ukrali pobjedu na prošlogodišnjim izborima. Na takve Trumpove tvrdnje, donedavno nezamislive za predsjednika SAD-a, američka se javnost već navikla.

– Zapravo, znate da su izgubili Bijelu kuću. Ali tko zna, tko zna, možda ću se odlučiti pobijediti ih i treći put – natuknuo je Trump da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika 2024. godine. Na te riječi uslijedila je erupcija dvorane u kojoj su bili mahom njegove pristaše. Ta posebna veza koju je izgradio sa svojim biračima najveći je Trumpov adut, ali dolazi uz cijenu polarizacije biračkog tijela. O novoj administraciji nema dobre riječi, otprilike je jednako kritizira kao što su demokrati od prvog dana Trumpova mandata govorili o njemu.

Pod Bidenovim vodstvom, rekao je, američka politika prešla je iz “Amerika na prvom” u “Amerika na posljednjem mjestu”. Kritizirao je Bidenove imigrantske politike optužujući ga da je previše mekan prema ilegalnim useljenicima.

– Svi smo znali da će Bidenova administracija biti loša, ali nismo mogli zamisliti koliko će biti loša i koliko je daleko ulijevo spremna ići – tvrdi Trump.

Dio je govora, očekivano, posvetio i dijelu republikanskog establišmenta: naveo je sedmero njih koji su u Senatu glasali za njegov opoziv te ih je opisao kao “republikance samo imenom” (za što se koristi skraćenica RINO).

Istog je dana, nešto ranije, republikanac Bill Cassidy, koji je u Senatu glasao za opoziv, rekao da se zalaže za prekid veza stranke s Trumpom.

– Budemo li idolizirali jednu osobu, izgubit ćemo. To se jasno vidjelo na prošlim izborima – rekao je taj senator. Ovi ga republikanci optužuju da je potaknuo izgrednike da nasilno upadnu u zgradu Kongresa 6. siječnja. Kako je do sljedećih izbora još tri i pol godine, a Trump i njegovi protivnici u stranci zauzeli su pozicije, sukob između dvije frakcije mogao bi se samo još rasplamsati, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike