4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Šest materijala i površina koje ne biste smjeli čistiti alkoholnim octom

Šest materijala i površina koje ne biste smjeli čistiti alkoholnim octom

Ocat u čišćenju može biti prilično koristan, ali valja biti oprezan jer nekim površinama može naštetiti čak i ako je razrijeđen.

Alkoholni ocat može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje, za izbjeljivanje svijetlog rublja, uklanjanje masnoća i čišćenje različitih površina. Ipak, na nekim materijalima i površinama ne bi ga trebalo koristiti jer bi ih zbog svoje kiselosti mogao trajno oštetiti. U nastavku je kratki popis svega za što ocat nije dobro koristiti.

1. Mrlje od jaja

Kiselina iz octa može potaknuti proces koagulacije jaja, odnosno prelazak iz tekuće u krutu tvar, što bi mrlje moglo samo pogoršati. Umjesto octom mrlje od jaja treba tretirati tko da se prvo kruti ostaci maknu nožem ili žlicom, zatim se napravi otopina vode u koju su umiješane dvije žlice deterdženta za posuđe. Bijelom krpicom ili mekanim dijelom spužve mrlju treba tapkati tom otopinom dok ne nestane.

2. Čvrsti drveni podovi

Čak ni razrijeđeni ocat se ne bi trebao koristiti na drvenim podovima jer kiselina može nagristi završnu obradu. Pod je zato bolje prebrisati vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

3. Pegla

Možda ćete doći u napast da s octom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, no za njeno čišćenje radije slijedite upute proizvođača.

4. Kamene i keramičke pločice

Ocat i limun mogu oštetiti sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbjegavati, a umjesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namijenjen čišćenju takvih materijala.

5. Tvrdokorne mrlje

Sam ocat vjerojatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput mrlji od tinte, trave ili vina. Možda ćete trebati nešto više od octene otopine za čišćenje. Za njih prije pranja površine upotrebite neku od kupovnih otopina kojima se tretiraju takve mrlje.

6. Mramor i granit

Slično kao i drvo, ocat može uništiti i nagristi mramor i granit, pa čak i skinuti boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za suđe razrijeđen u toploj vodi, savjetuje Express.co.uk, a prenosi Večernji list, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike