Meteoropati: Kako promjena utječe na njih i što mogu učiniti?

Foto: Unsplash

Iako se po sunčanom i vedrom vremenu čovjek bolje osjeća nego dok je nebo prekriveno oblacima, naglo zatopljenje negativno djeluje na meteoropate, ljude posebno osjetljive na vremenske promjene. Čak i male oscilacije, odnosno promjene temperature zraka za 3-7 stupnjeva, vlažnosti zraka za 10-15 posto i atmosferskog tlaka za 5-10 milimetara žive, izravno utječu na zdravstveno stanje.

Na takve promjene ponajviše reagiraju srčani bolesnici, stariji ljudi, oni oboljeli od kroničnih bolesti, djeca te svi kojima je pao imunitet.

Zato je izrazito važno izbjegavati veće i dulje napore te se redovito odmarati. Osobito ljudi oboljeli od reume koje bolovi najgore ‘ubijaju’ tijekom južina. Osim na tijelo, nagla izmjena hladnoće s toplom južinom i vjetrom djeluje i na čovjekovo psihičko stanje čineći ga nervoznim, svadljivim i razdražljivim.

Migrene

Vjetrovito vrijeme okidač je za migrene. Zbog vjetra se stežu krvne žile hipotalamusa, dijela mozga koji kontrolira tjelesne funkcije. Stoga se pojavljuju teške glavobolje i migrene.

Bolest oluje

Najčešći oblik meteoropatije je “bolest oluje”. Preosjetljivost se osjeća dan prije oluje, u obliku bolova u zglobovima i pulsiranja u sljepoočnicama, potištenosti te razdražljivosti.

Zglobovi bole

Zbog atmosferskih promjena tlaka zraka razina tekućine koja obavija zglobove se mijenja, što izaziva bol u kostima i zglobovima. Čest je i porast krvnog tlaka kod trudnica.

Ožiljci peku

Nagli pad tlaka izaziva stezanje i opuštanje oštećenog tkiva. Budući da ono nije elastično, ne prilagođava se promjeni tlaka, što izaziva zatezanje kože, svrbež i peckanje ožiljaka.

Dani su lakši uz čaj, voće i ribe

Bez obzira na to “puca” li vam glava, živčani ste ili vas lovi proljetni umor – spas je u kuhinji.

Nutricionisti preporučuju voće bogato vitaminom C, poput limuna i narani, ribe i orašaste plodova, ali i sezonske namirnice niskoga glikemijskog indeksa poput svježega sezonskog voća i povrća. Namirnice visokoga glikemijskog indeksa (šećer, bijeli kruh) trebalo bi izbjegavati jer pojačavaju umor.

Prilagodbu vremenskim prilikama mogu olakšati ljekovite biljke poput ginsenga, a čaj od matičnjaka s medom vrlo je učinkovit u borbi protiv umora i glavobolje. Glavobolje se možete riješiti i masiranjem čela, sljepoočnica i vrata uljem mažurana ili metvice, a protiv nesanice i unutarnjeg nemira idealan je čaj od kamilice ili tinktura od odoljena (valerijane).

Da biste se lakše prilagodili godišnjem dobu, uživajte u tome što ono pruža, primjerice šetnjama u prirodi. Aktivni boravak na zraku od najmanje pola sata na dan, bez obzira na vrijeme, neka vam postane navika. Tako ćete se najlakše uskladiti s godišnjim dobom.

Simptomi meteoropatije:

nesanica

razdražljivost

napetost

potištenost ili tjelesni umor

pojačani kronični bolovi

neobjašnjiv umor i slabost

Da biste si olakšali simptome, izbjegavajte svaki veći napor i stres i obvezno odvojite vrijeme za opuštanje i odmor. Za protok cirkulacije preporučuje se naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Važno je piti dovoljno tekućine. Istraživanja su pokazala da je manjak unosa vode jedan od vodećih uzročnika nastanka glavobolje. Kako biste spriječili nastanak glavobolje tijekom promjena vremena, važno je da povećate unos vode i smanjite unos pića koja dehidriraju tijelo, kao što su kava ili gazirani sokovi.

Umjesto lijekova uvijek je bolje posegnuti za prirodnim preparatima. Primjerice, čaj od matičnjaka s medom vrlo je učinkovit u borbi protiv umora i glavobolje. I čajevi od kamilice ili valerijane mogu vam pomoći u borbi protiv nesanice i smirenja organizma, prenose 24sata.

Share This Article