4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Saudijski princ naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija

Saudijski princ naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija

Administracija novog američkog predsjednika Joe Bidena danas je službeno izašla u javnost sa dugo očekivanim izvještajem obavještajne službe o ubojstvu američkog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2018.

Prema izvještaju saudijski princ Mohammed bin Salman odobrio je akciju da se zarobi ili ubije saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Ovakav zaključak je donesen na osnovu procijene da princ ima svu kontrolu u donošenju odluka u kraljevstvu, kao i na osnovu direktnog sudjelovanja ključnog savjetnika i članova osiguranja, kao i prinčeve podrške nasilnim mjerama ušutkivanja disidenata van granica zemlje.

Prije javnog objavljivanja, izvještaj je objelodanjen u Kongresu i to poslije razgovora između predsjednika Bidena i saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziz Al-Sauda.

U izvještaju se navodi da saudijski prestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman ima ‘apsolutnu kontrolu’ nad radom i operacijama obavještajnih službi, što znači da operacija čija je meta bio novinar Khashoggi ne bi moga biti odobrena bez njegovog znanja. Također, princ je poznat kao osoba koja nema milosti prema svojim konkurentima.

Sada se očekuje da Biden zauzme oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji i optužbama za kršenje ljudskih prava nego što je to imao njegov prethodnik Donald Trump. Saudijska Arabija je već desetljećima glavni američki saveznik na Bliskom istoku.

Saudijske vlasti su za smrt Khashoggija okrivile odmetnute obavještajce koji su u stvari bili poslani da vrate Khashoggija u Saudijsku Arabiju. Grupi od pet obavještajaca je suđeno u Saudijskoj Arabiji. Najprije su dobili smrtne kazne koje su potom umanjene na zatvorske od po 20 godina.

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda, optužila je 2019. saudijsku državu za ‘namjernu egzekuciju sa predumišljajem’ i nazvala sudski proces u Rijadu ‘antitezom pravde’

Khashoggi je bio žestoki kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda Bin Salmana i kolumnist Washington Posta. Zadavljen je u konzulatu, a njegovo je tijelo nakon toga raskomadano. Njegovi posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni, pišu 24sata.

*

Najnovije

Još iz rubrike