4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministar financija o rekordnom padu BDP-a

Ministar financija o rekordnom padu BDP-a

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ispred Ministarstva financija dao je izjavu o najnovijim podacima o BDP-u, izdavanju obveznice, povratu poreza i mjerama za gospodarstvo.

Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.

“Kad gledamo dekompoziciju, investicije su nešto bolje. Očekivali smo da će ponovno biti pad investicija u četvrtom tromjesečju, a zabilježen je rast. Međutim, kod nekih drugih komponenti smo očekivali malo bolje performanse, poglavito kad smo pratili podatke o fiskalizaciji na dnevnoj bazi, trgovini na malo i izvozu roba koje su u četvrtom tromjesečju relativno imali solidne rezultate. Kad sve skupa zbrojimo, na tragu očekivanja i potvrdilo se ono što smo govorili da će to biti godina, obzirom na okolnosti kakve smo imali, mjesec i pol dana potpunog zatvaranja zatvaranja, pa zaključavanje pojedinih segmenata”, rekao je Marić.

Dodao je da turistička sezona prošla bolje nego što se očekivalo.

“Kada gledamo cijeli mediteranski bazen zemalja članica EU, mislim da smo zabilježili najbolju turističku sezonu. To je na neki način iza nas, treba gledati unaprijed. Stojimo pri našim procjenama koje su oko 5% rasta, što znači da ove godine ne možemo očekivati potpuni oporavak našeg gospodarstva. Najranije je moguć krajem 2022. godine, s tim da će neke djelatnosti se oporavljati i u 2023.”

“To je bazni scenarij za koji postoje i pozitivni i negativni rizici. Negativni su da bude sporije, a to je da se pandemija produlji, da procjepljivanje ide sporije. Postoje i neki pozitivni rizici. Kad bi ovi elementi bili brži od očekivanja, najveći se dio odnosi i na EU nove generacije, ako budemo uspješniji u povlačenju i korištenju tako da gospodarski rast bude još veći”, dodao je ministar, prenosi n1.

DZS: Pad BDP-a u četvrtom tromjesečju 7% , u 2020. čak 8,4%

Najnovije

Još iz rubrike