2.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Frizura kao iz salona: Napravite ju sami pomoću ovih 5 koraka

Frizura kao iz salona: Napravite ju sami pomoću ovih 5 koraka

Frizeri objašnjavaju kako postići fen frizuru kao iz salona – sami kod kuće. Rezultat na profesionalnoj razini ipak ne možete postići bez odgovarajućih alata.

Hidratantni šampon i regenerator

– Pravilna njega kose započinje pod tušem. Održavanje prirodne vlažnosti vaše kose može joj pomoći da izgleda sjajno i zdravo nakon feniranja – objasnio je Anthony Dickey, frizer i osnivač Hair Rules.

– Izbor pravog šampona i regeneratora je prvi korak za lijepu frizuru – dodaje.

Zaštita od vrućine

Proizvodi koji se koriste za hranjenje kose funkcioniraju i kao njezina prirodna zaštita. Ali, prije feniranja je dobro nanijeti još proizvoda koji će zaštitit kosu od vrućeg zraka.

Proizvodi za stiliziranje

Mousse, sprejevi za volumen, kreme za feniranje, sprej za dodatni sjaj – sve su to proizvodi koji daju krajnji oblik frizuri i čine ju postojanom.

Četka

Vrsta i oblik četke će ovisiti o tipu vaše kose, ali u većini slučajeva stručnjaci savjetuju da se ne koriste metalne četke. Uvijek je bolji izbor keramička ili drvena četka budući da ti materijali ravnomjerno raspodjeljuju toplinu i ulja kroz kosu, piše Mind Body Green.

– Neke od tih četki dodatno zagrijavaju kosu – upozorava Howard McLaren, frizer i suosnivač R + Co.

Sušilo

Sušila dolaze u svim oblicima i veličinama, ali za potrebe ovog vodiča, bilo koji sušilo za kosu koje imate kod kuće će obaviti posao – za dodatnu preciznost feniranja možete koristiti uski nastavak na sušilo koji će koncentrirati vrući zrak na mjesto na kojem vam je najpotrebniji. Opet, to ovisi o krajnjem rezultatu koji želite postići.

1. Kosu osušite ručnikom ili na zraku

Da bi se postiglo voluminozna frizura, Dickey kaže da bi žene s lagano kovrčavom kosom trebale osušiti kosu ručnikom odstranjujući višak vode.

– Bez obzira sušite li kosu ručnikom, ostavljate li ju da se suši na zraku ili brzinski sušite sa sušilom – cilj je ukloniti 90% vode iz kose – kaže.

Općenito pravilo je da što je vaša kosa vlažnija, nakon feniranja će biti ravnija (pa ako vam je cilj uglađeni, ravni stil – znate što trebate napraviti).

2. Pripremite kosu

Bez obzira koji proizvod za stiliziranje odabrali (mousse, sprej za volumen), prije nego što uzmete sušilo za kosu, poprskajte neku vrstu zaštitnog sredstva protiv topline.

3. Podijelite kosu

– Volim započeti s tri dijela – po jednim sa svake strane i jednim sprijeda – kaže Dickey. Što se tiče ostatka kose, voli dodati četvrti dio na tjemenu, a na zadnjem dijelu jedan ili dva dijela, ovisno o gustoći kose.

Broj dijelova na koji se dijeli kosa prije feniranja razlikuje se ovisno o tome koliko kose imate, ali ako vam je cilj volumen, uzimanje relativno većih dijelova kose ponudit će više volumena, dok će manji, koncentrirani dijelovi, biti ravniji.

4. Koristite okruglu četku

Na svakom dijelu okrećite okruglu četku od korijena do vrhova kose prateći je sušilom za kosu. Možete zamahnuti zglobom pod različitim kutovima kako biste se poigrali sa stilom – kaže frizer Franck Izquierdo, suosnivač IGK-a, i dodaje da kosu motate oko četke vodoravno centimetar od korijena, a zatim je uvijajte okomito dok se četkate prema dolje.

– Tako stvarate uzorak lagane valovitosti kose, ali uvijek držite sušilo za kosu pod paralelnim kutom prema dolje kako biste izbjegli ‘gorenje prstiju’ – kaže Izquierdo.

Nakon što osušite svaki dio sušilom za kosu, kosu možete čak i uviti kako biste stvarno potaknuli čvršće valove ili jednostavno pričekajte da se pramenovi potpuno ohlade prije nego što odmotate okruglu četku s kose.

Povucite kosu prema gore

Ako tražite dodatni volumen, povucite kosu ravno prema gore dok ju sušite. Nije u potpunosti potrebno – uvijek možete izravnati korijenje i usredotočiti se na poletne duljine – ali sjajan savjet ako tražite još veći volumen kose.

Kako sušiti kovrčavu kosu?

1. Započnite dok je kosa mokra

Dickey preporučuje da feniranje započnete dok je kosa još prilično vlažna. Što duže pustite kosu da se suši na zraku, to će se prije početi formirati vaša prirodna tekstura kose, te će biti puno teže osušiti kosu i izravnati kako bi izgledala glatka.

– Jednom kad se kovrčave teksture počnu sušiti, postaje ih teže ispraviti toplinom – Dodaje Dickey.

2. Pripremite kosu

Budući da tipovi kovrčave kose već imaju puno volumena, možda biste htjeli isprobati stylinge koji kontroliraju vlagu i kovrčanje, a ne utječu na podizanje kose. Dobra zaštita od topline također je presudna – kovrče su nježnije i sklone suhoći, pa ćete pramenove htjeti zaštititi najbolje što možete.

Potrebno je i pravilno raščešljati kosu prije feniranja. Opet, vaše kovrče su krhke i sklone pucanju, pa ne želite stvarati nepotrebnu napetost na kosi dok ju stilizirate. Čvorove je najbolje razmrsiti tijekom sušenja kose.

3. Podijelite kosu

Ponovno, broj dijelova na koji ste kosu podijelili razlikovat će se ovisno o tome koliko kose imate – možete započeti s jednim na svakoj sljepoočnici, jednim sprijeda, jednim na tjemenu i možda dva ili tri straga, razdvajajući ih u više dijelova ako potrebno.

– Odjednom uzmite toliko kose koliko možete podnijeti – napominje Dickey.

4. Upotrijebite ravnu četku ili nastavak za češalj

– Najsigurniji i najučinkovitiji način za ravnanje kovrčave kose je sušilo za kosu s četkom koja se pričvršćuje direktno na sušilo – kaže Dickey i objašnjava da će stalno češljanje i sušenje kose od korijena prema vrhovima izravnati kosu pomoću ravnomjerne količine topline.

– Da ne pričamo o tome koliko je teško ravnati kosu rukom koja nije dominantna. Ovaj način će to znatno olakšati – kaže.

Ako nemate sušilo s češljem, nemojte se uzrujavati. Dickey kaže da upotreba ravne četke i sušila s mlaznicom koncentratora daje iste rezultate, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike