4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Fiket: Potres kod Dubrovnika može biti početak serije potresa, a možda je...

Fiket: Potres kod Dubrovnika može biti početak serije potresa, a možda je samo izolirani slučaj

Seizmolog Tomislav Fiket za HRT je komentirao sinoćnji potres jačine 4,1 po Richteru na dubrovačkom području i istaknuo je da je pojačana seizmička aktivnost na tom području, uključujući cijeli teritorij Hrvatske.

– U tom smislu se radi o povezanom događaju, ali ne možemo govoriti o direktnoj vezi s potresom na petrinjskom području – rekao je Tomislav Fiket.

Za Dubrovnik je procjenjeno da bi se na tom području mogao dogoditi potres magnitude preko 7 po Richteru.

– To je predviđeno na osnovi podataka od crnogorskog potresa koji je najsvježiji. Ondje su rasjedi koju mogu dati tu energiju. Ti rasjedi s područja Crne Gore i taj sustav može pohraniti veću količinu energije. To znači da bi Dubrovnik i okolicu mogao pogoditi potres koji je 30-ak puta jači nego što je bio petrinjski. Svaki stupanj više po Richteru – kaže Fiket, znači oslobađanja oko 32 puta više energije.

– Republika Hrvatska je cijela trusna, uz iznimke Istre i dijela Slavonije i potres se može dogoditi bilo gdje u našoj zemlji. Što se tiče jučerašnjeg potresa kod Dubrovnika, ističe da seizmolozi prate stanje.

– To može biti izolirani slučaj, ali može biti početak serije, ali se ne može predvidjeti.

S obzirom na to da smo imali priliku svjedočiti da je na petrinjskom području bio pretpotres, na pitanje postoji li mogućnost da se to dogodi i na dubrovačkom području, odgovara – postoji.

– Uvijek će određeni postotak, odnosno 1 od 20 potresa biti s pretpotresom. Kod nas je češće bio pretpotres, ali ni to se ne može predvidjeti. Ovo je relativno slabiji potres, ali ne znači da nije pretpotres, ta mogućnost je uvijek otvorena, zaključuje Fiket, prenose 24sata.

Tresao se jug Hrvatske, jaki potres kod Dubrovnika uzdrmao Dalmaciju

Najnovije

Još iz rubrike