4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tjeskoba zbog korone donijela je i novu fobiju - koronafobiju

Tjeskoba zbog korone donijela je i novu fobiju – koronafobiju

Pojam koronafobija koristi se za opisivanje straha od Covida koji nekoga ometa svakodnevnom životu. I premda se još ne radi o službenoj dijagnozi, definitivno se radi o stanju koje ljudi doživljavaju.

Smatra se da je naziv poremećaja potekao iz studije objavljene u Asian Journal of Psychiatry u prosincu 2020.. Istraživači su identificirali tri komponente ove specifične vrste anksioznosti: stalna briga (koja uzrokuje simptome poput lupanja srca, promjene apetita i vrtoglavice), zaokupljenost brigama i strahovima te ‘izbjegavačko’ ponašanje, a sve je to izravno povezano s dobivanjem ili širenjem Covida.

Osobe s koronafobijom mogu izbjegavati odlazak na javna mjesta, dodirivanje površina ili ulazak u zatvorene prostore s drugim ljudima, čak i ako se smatra da je to mali rizik. Također će vjerojatno pokazati pretjerano ponavljanje ponašanja poput pranja ruku ili čišćenja. Istraživači objašnjavaju da koronafobija ‘može narušiti ukupnu kvalitetu svakodnevnog funkcioniranja pojedinca’. Drugim riječima, može preuzeti čovjekov svakodnevni život. Prema istraživanju iz veljače 2021., jedna osoba s koronafobijom tri puta je dnevno čistila masku za lice metanolom – zbog čega je teško oboljela od udisanja opasnih para.

Dobra vijest je da se, poput ostalih anksioznih poremećaja, i koronafobija može liječiti. To se može postići putem Kognitivno bihevioralne terapije (KBT), a tako se rješavaju slične fobije oko čistoće i klica, piše Metro.co.uk, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike