-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Capak: Imamo 30 posto veći broj zaraženih u odnosu na prošli tjedan

Capak: Imamo 30 posto veći broj zaraženih u odnosu na prošli tjedan

Prije tjedan dana imali smo 502, a tjedan prije toga imali smo 577 novozaraženih, rekao je Krunoslav Capak, dodavši da se prema podacima za prva tri dana u tjednu bilježi porast od 30 posto u odnosu na protekli tjedan. Po incidenciji je od Hrvatske i dalje bolja Finska i Danska, a u Europskoj uniji najgore stoji Češka. Po smrtnosti je Hrvatska i dalje na 19. mjestu, rekao je Capak, prenosi N1.

“Vrlo brzo ćemo proći brojku od 1000 sumnji na nuspojave od cjepiva”, rekao je Capak.

Studije pokazuju da je učinkovitost cijepljenja već nakon prve doze visoka. Zbog toga će referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva objaviti utjecaj studija na politiku vođenja borbe protiv covida-19, to će biti da ćemo mi produžiti period davanja druge doze, ali na onu granicu koju ionako preporuča EMA. Preporučamo da se nakon cijepljenja AstraZenecom druga doza daje nakon 12 tjedana, a Pfizerom nakon 42 dana ili 6 tjedana, rekao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da je u prestižnom časopisu Lancet objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže osmom tjednu nakon prve doze, rekla je Markotić.

Govorila je i o osobama s autoimunim bolestima. “Međunarodni stav za autoimune bolesti je da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti i da je njihov rizik zbog autoimune bolesti od covida-19 puno veći nego što bi bile nuspojave na cjepivo”, rekla je Markotić.

Novinari su članove Stožera upitali što je uzrok rastu broja novozaraženih u odnosu na prošle tjedne.

“Mi smo u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Uvijek je bilo važno traganje za kontaktima, ali sada pogotovo. Za većinu osoba koje su oboljele imamo podatke gdje su se i kako zarazile. U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih”, rekao je Capak, dodavši da je povećan broj zaraženih zabilježen i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nema novih informacija o novozaraženima britanskim sojem koronavirusa. “To je kompliciran postupan. Od 17 uzoraka smo imali 10 sumnji, proslijedili smo ih dalje. Nadamo se da ćemo uskoro saznati rezultate”, rekao je Capak.

“Trebali bismo biti svjesni da novog soja ima u visokom postotku, definitivno se brže širi. Lakše se širi među mladima, vjerojatno i djecom”, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, govorio je o portalu za cijepljenje.

“Jučer je platforma puštena u testni rad u produkciji. Interes je iskazalo preko 4 tisuće naših građana, sustav je bio stabilan. Svi građani koji su jučer iskazali interes će biti pohranjeni i neće se morati ponovno prijavljivati. Bit ćete pravovremeno obaviješteni kad će platforma biti puštena u rad, u idućim danima. Sada je najvažniji rad obiteljskih liječnika, koji rade popis prioriteta. Kada dođe na red cijepljenje građana, onda će platforma biti važna. Uskoro će se pokrenuti jedan pozivni centar gdje će se oni koji ne koriste informatičku tehnologiju moći prijaviti putem telefona”, rekao je Beroš.

Ministar Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera.

Nećemo se povoditi za rješenjima u drugim zemljama. Mislimo da je pogrešno ako itko pomisli da je ono najgore prošlo u smislu da nema opasnosti od virusa. Kao što vidimo, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu”, rekao je Božinović.

Poanta nije u zabranama, poanta je da svi shvate da su takva intenzivna druženja, gdje se ostvaruje kontakt između više osoba zapravo riskantna, rekao je Božinović.

Mi ćemo na našim sastancima razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje, od 1. ožujka. Svima nam je interes isti, a to je da se život koliko god je to moguće, normalizira. Ako se i bude išlo u određena popuštanja, ona će biti popraćena striktnim epidemiološkim okvirima, koja će opet izazvati s jedne strane nerazumijevanje, s druge nezadovoljstvo, ali popustit ćemo ih kako bi ipak malo popustili tenzije koja već punih godinu dana ostavlja posljedice na naše građane. Bit će to i dugi razgovori i na Vladi i na Stožeru, koji će trajati do kraja tjedna. Mislimo da je poanta uspjeha u ovoj situaciji da svi shvate da se moramo pridržavati mjera, a što se bolje pridržavamo, to smo pokazali i prethodnih dva mjeseca, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju, rekao je Božinović.

Poruka je, mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve kako bi zaštitio sebe, kako bi zaštitio svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus i razumijevanje između različitih skupina. Sve se zapravo svodi na to koliko se štitimo i koliko provodimo od onih najosnovnijih mjera, rekao je Božinović.

Najgore je kad se opustite i mislite neće baš mene, neće baš danas. Virus kad je tu, sigurno neće oprostiti nikome, rekao je Božinović.

Najnovije

Još iz rubrike