11.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ustavno-pravni stručnjak ne misli da je fašizam zabrana ulaska u kafić HDZ-ovcima

Ustavno-pravni stručnjak ne misli da je fašizam zabrana ulaska u kafić HDZ-ovcima

Ustavno-pravni stručnjak Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu u N1 Studiju uživo N1 Televizije komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda, ustavne ovlasti predsjednika RH u tom izboru, ali i slučaj kafića u Rijeci koji ne želi primiti HDZ-ovce.

“Mislim da su se tu stvari preuranjeno i nepotrebno zakomplicirale”, kazao je ustavno-pravni stručnjak Đorđe Gardašević komentirajući ulogu predsjednika RH u izboru predsjednika Vrhovnog suda te može li on predložiti svog kandidata, kao što je predsjednik Zoran Milanović to i najavio.

“Imamo dovoljno vremena do izbora, do isteka mandata i tu mislim da je jako dobra stvar to što je najavljeno da će se razgovarati, da će se provesti šire konzultacije i tražiti prihvatljivo rješenje. Predsjednik RH samo predlaže kandidata, a ne bira ga predsjednik, već Hrvatski sabor. Tu je potrebna suradnja između te dvije institucije i imamo dosta vremena da vidimo što će se tu događati”, pojasnio je.

Žao mu je i što se za tako visoku poziciju javilo tek troje kandidata, istaknuo je. “Ako nema dobrih kandidata, može predsjednik reći da idemo ponovo. Ustav je dokument koji upućuju na suradnju”, također je rekao.

“Predsjednik i premijer, parlamentarna većina moraju razgovarati. Svatko mora zadržati svoju poziciju, ali malo i popustiti”, dodao je.

Zaključno se osvrnuo i na izjavu vlasnika riječkog kafića Three Monkeys koji je rekao da u svoj kafić neće puštati HDZ-ovce. “Takvo ponašanje, izjave, ja ne pozdravljam, Mislim da nisu dobre, da to ne bi trebalo raditi. Pitanje jest je li kafić privatni ili javni prostor. Ako je kafić u pitanju, on je otvoren javnosti – tu imamo poziv javnosti da dođu i koriste usluge tog kafića ili nekog drugog javnog prostora. Možete imati privatno mišljenje o nekoj političkoj opciji, ali braniti ljudima takvo nešto nije primjereno javnom prostoru”, kaže ustavno-pravni stručnjak.

Je li ta izjava korak do fašizma, kako je to okarakterizirao premijer? “Pustimo da se te stvari ili razviju dalje ili slegnu. Ne bih u ovom trenu govorio o fašizmu. Ako je samo takva izjava, ona je za osudu, mislim da je loša, ali za kvalifikaciju ovog težeg tipa, mislim da bi se trebalo puno više stvari dogoditi – govor mržnje jačeg intenziteta, itd”, zaključio je.

Plenković o Grbinovoj izjavi o Tri majmuna: Jadno, patetično i skroz promašeno

Plenković o kafiću u Rijeci: Ne želim voditi polemiku s vlasnikom Tri majmuna; Prvo pucamo, onda nakon toga ne puštamo u kafiće, što je treći korak?

Najnovije

Još iz rubrike