Tisuće radnika umrlo u Kataru otkako su postali domaćini SP-a

Radnici iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Sri Lanke, među ostalima, posljednjih godina rade na gradilištima za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Najmanje 6500 njih umrlo je u posljednjih 10 godina, piše britanski Guardian.

Otkako je bogata arapska država dobila domaćinstvo Mundijala u prosincu 2010., prosječno je 12 migrantskih radnika poginulo svaki tjedan priprema za spektakularni nogometni događaj koji bi se trebao održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Radi se o službenim podacima iz spomenutih pet zemalja, no neslužbene bi brojke preminulih mogle biti i veće jer u izvještaj nisu uključeni podaci o državljanima drugih zemalja poput domaćina Katara, Filipina ili Kenije. Osim toga, nisu uvršteni ni slučajevi u zadnjih nekoliko mjeseci 2020. i početka 2021.

Katar gradi za Svjetsko prvenstvo sedam novih stadiona, ali i desetke drugih projekata poput novog aerodroma, cesta, sustava javnog prijevoza, hotela i čitavoga novog grada Lusaila koji će ugostiti finale.

– U izvještajima o smrti nije navedeno gdje su radili, ali mnogi od njih radili su upravo na infrastrukturi za Svjetsko prvenstvo. Ti migrantski radnici došli su samo zato što je Katar dobio domaćinstvo – kaže Nick McGeehan, dirketor u tvrtki FairSquare Projects, specijaliziranoj za prava radnika u zemljama Arapskog zaljeva.

Što se izravno izgradnje stadiona tiče, 37 radnika umrlo je na gradilištima, kažu u organizacijskom odboru. U Kataru, državi od 2,7 milijuna ljudi, u zadnjih desetak godina radilo je čak dva milijuna inozemnih radnika.

Mnoge obitelji umrlih i dalje se bore za novčane naknade za gubitak, a službenih obdukcija najčešće nema. Kao uzroci smrti spominju se problemi sa srcem i disanjem, gušenje, pad s visine ili strujni udar.

U Fifi su svjesni kako je stradavanje radnika na gradilištima uobičajena pojava, koliko god teška bila, ali i kažu kako je broj smrtnih slučajeva puno manji u Kataru nego na drugim većim projektima sličnog tipa u svijetu, prenose 24sata.

Share This Article