-3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Muljaže na Trgovačkom sudu traju godinama: Kovačić sudio i u stečaju tvrtke...

Muljaže na Trgovačkom sudu traju godinama: Kovačić sudio i u stečaju tvrtke sestrina partnera, a “nije se znalo”

Svi su sve znali, barem u pravosudnim kuloarima, a nitko godinama prstom nije maknuo. Sve dok u kolovozu lani Trgovački sud u Zagrebu USKOK-u nije dojavio o neobičnim rabotama svog suca Mihaela Kovačića. Prema toj dojavi, koja je na koncu rezultirala pokretanjem istrage protiv Kovačića i još 12 osoba, imao je neobičnu praksu da dio novca stečajnih dužnika u stečajevima koje je vodio, deponira u uredima sisačkih javnih bilježnika Gordane Briševac Imprić i Natalije Stojanović. Problem je bio što je dio novca s tih depozita potom potrošen bez ikakva traga u stečajnim spisima.

U tom trenutku USKOK zajedno s poreznim USKOK-om započinje provođenje izvida te doznaje da je na depozit ureda Gordane Briševac Imprić položeno ukupno 10,5 milijuna kuna iz stečajeva različitih tvrtki u kojima je Kovačić bio stečajni sudac. Na depozit ureda Natalije Stojanović položeno je oko milijun kuna, također iz tvrtki čije je stečaje vodio Kovačić. Prateći dalje trag novca, istražitelji su otkrili da je većina isplaćenog novca sjedala na račune raznih tvrtki koje su bile povezane s Kovačićem, njegovom obitelji ili prijateljima.

Mora se priznati i da je Kovačić korupcijski posao dobro osmislio jer je otkriveno da su se on i ostali osumnjičenici koristili i hrpom lažnih identiteta kako bi prikrili da primaju novac. Novac je sjedao i na račun njegova brata Stjepana i sestre Marte Kovačić, a na adresi na kojoj živi Kovačićeva sestra bila je prijavljena i jedna od tvrtki preko kojih je iz stečajeva izvlačen novac. Tu je tvrtku formalno vodio njezin partner Krunoslav Haramustek, također osumnjičen. Kad je ta tvrtka otišla u stečaj, vodio ga je upravo Kovačić. I zbog svega toga poprilično je neuvjerljivo da nitko godinama nije znao što se događa. Zanimljivo je i to što osumnjičenici prije 2009. nemaju velik promet na svojim bankovnim računima.

Ivanka Kovačić, supruga Mihaela Kovačića, koja je zaposlena kao zemljišno-knjižni referent na Općinskom sudu u Sisku, ima plaću od 4500 kuna. A onda joj odjednom sa sudskih depozita i iz javnobilježničkih ureda na račun sjedaju i iznosi od 50.000 kuna. Patrik Kovačić, njihov sin, odmah po punoljetnosti otvara bankovni račun, a prva uplata koja mu sjeda iznosi 34.250 kuna. Novac dolazi s depozita Trgovačkog suda na kojem radi njegov otac. Nakon toga s depozita javnih bilježnika sjedaju iznosi od po 20.000 kuna. Novac troši na kupnju odjeće, obuće, uređenje doma, restorane…

Andrija Mažić, suprug Aleksandre Mažić, koji je također osumnjičen, i čija mjesečna primanja iznose 7000 kuna, s računa Željezare Sisak primio je uplate koje je iskoristio za kupnju kuće i pokrivanje minusa na tekućem računu. Iva Petanjek je kao stečajna upraviteljica novac prebacivala na račune sebi bliskih osoba pa je i financirala hotelijerske poslove čovjeka s kojim je u tom trenutku bila u vezi. Kad je veza propala, sudskim je putem pokušala vratiti taj novac o čemu priča novom partneru u tajno snimljenim razgovorima.

Mihael Kovačić nije prvi sudac Trgovačkog suda u Zagrebu koji je petljao sa stečajevima. Protiv sutkinje Vesne Malenice u svibnju 2020. USKOK je podigao optužnicu koja još nije postala pravomoćna. S njom je optužen i stečajni upravitelj Pero Hrkać. Prema navodima USKOK-a, izvukli su oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje “zaradili” oko 13 milijuna kuna. Optuženi su i Tatjana Kušec, Hrkaćeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. Hrkaća terete i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove, nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji i prijatelje i poznanike.

Vodio je 100 stečajeva, a Malenica ga je imenovala u 50-ak predmeta koje je vodila. Nađene su bilješke, kuverte s novcem, a sutkinja Malenica je čak zaboravila da u bankovnom sefu ima 300.000 kuna. Spominju se i darovi koje su primili, skupi nakit i dijamanti vrijedni oko dva milijuna kuna koji nisu pronađeni, piše Večernji.

Sudac Mihael Kovačić sve je priznao Uskoku, na tajnim je snimkama i Kujundžićeva žena

U akciji USKOK-a uhićen stečajni sudac Trgovačkog suda, osumnjičeno nekoliko stečajnih upravitelja, šteta oko 30 milijuna kuna

Policija objavila detalje o uhićenju suca i 12 osoba u aferi izvlačenja novca

Kako je sudac Kovačić stvorio stečajnu ‘La Famiglia’ hobotnicu: Nemaš pojma kakve sve on ideje ima…

Najnovije

Još iz rubrike