-1.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Boja žumanjka je važna, evo što govori o kvaliteti

Boja žumanjka je važna, evo što govori o kvaliteti

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari te se oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje.

U slobodnom uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina te da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta, piše Pun kufer.

U videu s YouTubea pogledajte razliku u jajima kupljenima od farmera i onih koja dolaze iz trgovina, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike