12 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Rusi i Austrijanci pregovaraju o proizvodnji cjepiva Sputnik V i u Austriji

Rusi i Austrijanci pregovaraju o proizvodnji cjepiva Sputnik V i u Austriji

Austrijsko ministarstvo zdravlja u Beču potvrdilo je informaciju da Rusija želi i u Austriji proizvoditi svoje cjepivo protiv koronavirusa „Sputnik V“. Isti izvor ističe kako je preduvjet tome „prethodna provjera cjepiva“.

Austrijski mediji izvještavaju kako je „Sputnik V“ odobren za upotrebu već u 30-tak zemalja, a da se o njegovom pripuštanju u Europsku uniju još uvijek vode rasprave. Također napominju da je Mađarska jedina članica EU-a gdje je također u upotrebi, a jučer je austrijski Radio javio kako i Slovačka Sputniku V, „otvara svoja vrata.“ Domaći mediji, vezano uz potvrdu ruskih interesa za proizvodnju cjepiva „Sputnik V“ u Austriji od strane austrijskog Ministarstva zdravlja, prenose izjavu šefa ruskog Državnog fonda za investicije Kirilla Dmitrijewa koji je gostujući u „Podnevnom žurnalu“ radija Ö1 otkrio kako je Moskva već u pregovorima s nekoliko austrijskih tvrtki oko proizvodnje ruskog cjepiva u Austriji, ne želeći reći njihova imena.

„U Austriji se nalazi nekoliko najboljih farmaceutskih tvrtki na svijetu. Stoga s nekima od njih pregovaramo, kako o proizvodnji cjepiva tako i o izvozu cjepiva u druge zemlje“, pojasnio je Dmitrijew. Istakao je kako proizvodnju cjepiva financira ruski Državni fond u Moskvi, uz napomenu kako „Sputnik V“ u međuvremenu ima potvrđenu učinkovitost djelovanja od 91,6 posto.

Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz je prije nekoliko tjedana, vezano uz nastalo „usko grlo“ u proizvodnji nekih od cjepiva dozvoljenih za upotrebu u EU, te kašnjenje isporuka, što je naglavačke okrenulo austrijski nacionalni Plan cijepljenja stanovništva, rekao kako kod cjepiva ne smije biti „geopolitičkih opredjeljenja“. Tražio je da se i EU ruskom i kineskom cjepivu „otvori vrata“, uz prethodnu nužnu provjeru. Već tada je najavio mogućnost da će Austrija Rusiji ponuditi da svoje cjepivo „Sputnik V“ proizvodi i u Austriji, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike