2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Znanstvenik Vugrek: Trenutno je poznato oko tri do četiri tisuće mutacija

Znanstvenik Vugrek: Trenutno je poznato oko tri do četiri tisuće mutacija

S Instituta Ruđer Bošković stigla je još jedna potvrda da Hrvatskom kruže i mutirani sojevi koronavirusa. Mutaciju koja nalikuje brazilskom soju, otkrio je tim Laboratorija za naprednu genomiku pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, prenosi N1.

“Imat ćemo konkretne podatke kad sekvenciramo cijeli genom tog uzorka, što će biti za otprilike tjedan dana. Tada ćemo moći zaključiti je li uvezen ili je možda nastao u Hrvatskoj. Za sada nema nekakvih dokaza da je nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti”, kazao je Vugrek u četvrtak.

“Sva tri soja imaju zajedničku mutaciju na proteinu šiljak. Ona je pod povećalom jer je uočena kod pacijenta iz Brazila koji se ponovno inficirao u roku od tri mjeseca”, rekao je Oliver Vugrek i pojasnio:

“Analizom cijelokupnog genoma moguće je usporediti s drugim sojevima. Ako je najveća sličnost sa sojem iz Britanije, onda postoji mogućnost da je otamo uvezen.”

Dodaje da se konačni rezultati genoma očekuju idući tjedan.

Pojašnjavajući brazilski slučaj, rekao je: “Taj slučaj objavljen je početko godine u Brazilu. Zto je ta mutacija toliko zanimljiva. Ima indikacija da je otpornija na cjepiva, to su preliminarni podaci. Zato nam se čnilo važno podijeliti informaciju da je među nama. Informiran je HZJZ koji će poduzeti daljnja istraživanja. Osoba je iz Zagreba.”

Govoreći o cjepivu, rekao je: “Pitanje je hoće li svo cjepivo biti djelotvorno na nove varijante, a tu je i dijagnostika. PCR dijagnostika temelji se na regiji u viralnom genomu. Ako se to promijeni, moguće je da postojeći PCR neće djelovati. Jučer je objavljeno iz Finske da određeno PDR testovi ne detektiraju svaki soj virusa, zato je važno sekvencirati cijeli genom kako bismo znali koji je predominantni soj u našim krajevima i je li došlo do izmjena.”

Na pitanje sekvencira li Hrvatska dovoljno, rekao je: “Imamo oko 200 uzoraka, to ECDC nam može ustupiti. Trenutno raspolažemo s malim brojem sekvenci. Očekujem da će se to ubrzo organizirati.”

Istaknuo je da je sekvencioniranje važno. “Znamo da ovaj brzošireći soj u Njemačkoj i Danskoj u svakom trećem pacijentu, brzo se širi. Ta varijanta preuzima dominantnu ulogu. Nije jasno koji je soj kod nas najviše proširen.”

Govoreći o opasnostima sojeva, rekao je: “Zasad nema dokaza da su ti sojevi opasniji, ali se brže šire. Posebno britanska varijanta. Kako će to utjecati na reinfekcije, to treba tek istražiti. Mogućnost bi bila dva cjepiva možda umjesto jednog.”

Može li se usporiti mutacija? “Mutacija će i dalje biti. Trenutno imamo mutacijsku ratu od jednu do dvije mjesečno u virusu. Nisu sve korisne za virus, neke su i štetne pa neće moći dalje inficirati. Pitanje je koliko će se virus moći širiti kad dio populacije bude cijepljen. Znatno će se usporiti širenje, ja mislim, s vremenom će pandemija izgubiti na snazi. Nadam se da će to biti najesen.”

Trenutno je poznato oko tri do četiri tisuće mutacija, dodao je. “Ova od jučer pronađena je neovisno na tri kontinenta, to se još treba istražiti.”

U timu ih radi 12, ističe.

Vugrek o otkrivenoj mutaciji: Možda je hrvatski soj koji je spontano tu nastao

Genetičari s IRB-a identificirali su brazilski soj u Hrvatskoj

Vili Beroš o otkriću s Ruđera: Zasad je nemoguće reći koji je to soj

Najnovije

Još iz rubrike