11.9 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina i više nego skromno: Evo koliko će rasti...

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina i više nego skromno: Evo koliko će rasti prosječna mirovina

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina bit će više nego skromno, samo pola posto, što će osobama s prosječnom mirovinom donijeti tek 13 kuna više nego što su imali do sada.

Državni zavod za statistiku navodi da su u drugom dijelu 2020 godine prosječne bruto plaće porasle samo 0,8 posto u odnosu na prvo polugodište, a kako su u tom dijelu godine cijene stagnirale u odnosu na prvi, rezultat je skromno povećanje mirovina tek nešto malo jače od pola postotnog boda. Mirovine se, inače, usklađuju prema kretanju plaća i inflaciji dva puta godišnje, te se povećanje isplaćuje od travnja i od rujna mjeseca!

Velika se recesija tako prelijeva i na umirovljenike, odakle će se vjerojatno pojačati pritisak na Vladu da isplati jednokratni COVID dodatak. Ministar Josip Aladrović kazao je da će konačna odluka ovisiti i o iznosu usklađenja, odnosno financijskim kapacitetima državnog proračuna.

Kako će prvo usklađenje biti skromno, te će zasad povećati dosadašnje izdatke za mirovine za približno 200 milijuna kuna, moguće je da će se u tom dijelu naći prostor za jednokratnu isplatu. Manji je i broj primatelja takozvane nacionalne mirovine, što također otvara prostor za preraspodjele. Inače, umirovljeničke udruge izlazile su sa više prijedloga, posljednji iza kojega stoji Matica i Sindikat umirovljenika je da jednokratni dodatak bude 50, 100 i 150 eura ovisno o mirovini, no umirovljenička stranka tražila je da najveći iznos bude i 2500 kuna.

Kako bilo, ministar Aladrović kazao je da bi prvi prijedlog dodatno opteretio proračun s nešto više od jedne milijarde kuna. Slovenija je u siječnju svojim umirovljenicima isplatila 130, 230 i 300 eura, Poljska nema Covid dodatak ali će svojim umirovljenicima s najnižim primanjima isplatiti 13. I 14. mirovinu u pojedinačnom iznosu od približno 2100 kuna. Mađarska također najavljuje isplatu trinaeste mirovine.

Češka je umirovljenicima jednokratno isplatila oko 1500 kuna, Litva 200 eura, Belgija najsiromašnijoj skupini isplaćuje 50 eura mjesečno, a Bugarska 25 eura mjesečno, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike