2.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako sve u svakodnevnom životu oštećujete pluća?

Kako sve u svakodnevnom životu oštećujete pluća?

Jedan od organa koji najčešće strada obolite li od covida, bez sumnje su pluća. Zato je sad posebno važno održavati zdravlje pluća, a ponekad nismo ni svjesni koliko im u svakodnevnom životu škodimo.

Problemi s plućima mogu se razvijati godinama, a da pritom gotovo ne primijetite probleme. Astma, KOPB (kronična opstrukcijska bolest pluća), bronhitis i najsmrtonosniji rak pluća, sve su to bolesti koje se mogu razviti. U SAD-u rak pluća je najčešći uzrok smrti kad su u pitanju smrti od karcinoma.

Međutim, postoje načini kako sami možete pridonijeti zdravlju pluća.

Ako pušite, prestanite

Niz problema koji se može razviti višegodišnjim pušenjem, gotovo je nepregledan. Pušenje je vodeći uzrok smrti koje su se mogle spriječiti u SAD-u, prema Centru za sprečavanje bolesti. Povezano je s oko 80 do 90 posto karcinoma pluća. Osim karcinoma pluća pušenje uzrokuje srčane bolesti, razne plućne bolesti, dijabetes itd. Također, podiže rizik od tuberkuloze i problema s imunološkim sustavom.

Ne pušite ni e-cigarete

Premda još nema dovoljno istraživanja, stručnjaci upozoravaju da pušenje e-cigareta može biti jednako opasno za organizam kao i obične cigarete. Iako se zasad čini da je manje riskantno, udisanje nikotina u bilo kojem obliku jednostavno nije dobro.

Izbjegavajte i pasivno pušenje

Na opasnosti pasivnog pušenja upozorava se gotovo jednako dugo kao i na pušenje. Prema podacima Centra za sprečavanje bolesti više od 7.000 ljudi godišnje umire od raka ppluća i sličnih bolesti zbog pasivnog pušenja.

Pratite stanje pluća, čak i kad ste samo prehlađeni

Bolujte li od astme ili KOPB-a, liječnici savjetuju da čak i kod najsitnije prehlade posjetite liječnika da vam pregleda pluća. Ako imate bilo koju kroničnu plućnu bolest, važno je odmah početi s adekvatnom terapijom da se naizgled bezazlena prehlada ili bilo koja druga bolest ne bi proširila i napredovala.

Stručnjaci savjetuju da posjetite doktora ako kašljete, teško dišete, osjećate stezanje u prsima, lako se umorite ili ne možete doći do daha. Sve su to znakovi za posjet liječniku. Ne odgađajte!

Preventivni pregledi

Rak pluća je najčešći uzrok smrti među karcinomima, prema CDC-u, i drugi najčešći karcinom i kod muškaraca i kod žena u SAD-u. Kao što je uobičajeno povremeno napraviti mamografiju zbog raka dojke ili kolonoskopiju zbog raka debelog crijeva, rani pregled može vam spasiti život. To se posebno odnosi na osobe iznad 55 godina koje iza sebe imaju višegodišnji staž pušenja.

Perite ruke

Ovo je najlakši način za sprečavanje širenja raznih virusa, pa tako i koronavirusa. Većina respiratornih infekcija prenosi se kapljičnim putom pa je higijena pretpostavka dobrog zdravlja.

Cijepite se

Stručnjaci savjetuju cijepljenje protiv gripe, posebno osobama koje imaju kronične bolesti ili problema s plućima.

Kvaliteta zraka

Na kvalitetu zraka u mjestu u kojem živite ne možete utjecati, no treba znati da i on utječe na razvoj plućnih bolesti.

Čuvajte se toksina

Izloženost azbestu, arsenu, ispušnim plinovima i drugim štetnim tvarima itekako može doprinijeti razvoju plućnih bolesti, a posebno raka, piše Eat This, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike