8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Slavlje u BiH: U Jezeru javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars,...

Slavlje u BiH: U Jezeru javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars, evo kako taj planet izgleda

NASA-in Rover sletio je na Mars.

Nestrpljivo se iščekivalo slijetanje NASA-inog rovera Perseverancea u četvrtak na Mars u krater Jezero kojim će započeti potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.

Nestrpljivost vlada i među stanovnicima sela Jezero u BiH po kojemu je ovaj krater dobio ime. Selo Jezero nalazi se na granici entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, unatoč svojim prirodnim ljepotama, vjerovatno nikada ne bi došlo na stranice svjetskih medija da nije NASA-e i slijetanja Rovera na Mars.

Zadatak Rovera je pronalazak znakova života na planeti Mars, a po prvi put u povijesti, snimit će i zvuk ove planete. U Jezeru koje se nalazi u blizini Jajca živi oko 1.000 ljudi, koji su sretni zbog ovoga, te im je drago što se njihovo malo mjesto na ovaj način popularizira.

Međunarodna astronomska unija (IAU) 2007. godine donijela je odluku da krateru promjera 45 kilometara na Marsu daju ime po mjestu Jezero u Bosni i Hercegovini. Krater se nalazi na rubu gigantskog udarnog bazena Isidis Planitia, sjeverno od ekvatora na Crvenom planetu. Unija i inače značajnim kraterima na Marsu daje imena po malim gradovima i selima diljem svijeta.

Slijetanje na Mars organizirano su pratili mještani ovog malog sela u sportskoj dvorani Osnovne škole “Vuk Karadžić”, a prethodno je u 19 sati odigrana sportska utakmica.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći znakove života u uzorcima drevnih sedimenata koje će Perseverance izvlačiti iz marsovskih stijena i poslati na analizu na Zemlju – što bi trebali biti prvi takvi uzorci koje su ljudi prikupili s drugog planeta.

Planirane su dvije misije u budućnosti – preuzimanje uzoraka stijena i tla i povratak istih u NASA-u u idućem desetljeću.

Perseverance će imati društvo na Crvenom Planetu. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA-e kao i stacionarni slijetač InSight koji je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost tog planeta, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike