0.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Piloti Rafalea letjeli prenisko pa izazvali bizarni incident: Cijelo selo ostalo je...

Piloti Rafalea letjeli prenisko pa izazvali bizarni incident: Cijelo selo ostalo je bez struje

Dva francuska vojna zrakoplova ostavila su jedno selo na jugu Francuske bez struje nakon što su, zato što su letjeli prenisko, prerezali električne vodove.

Do incidenta je, kako javlja BBC, došlo u srijedu poslijepodne u selu Le Castellet nedaleko gradića Manosque. Dva zrakoplova Dassault Rafale uzletjela su iz obližnje zračne baze te počela provoditi predviđen trening niskog leta.

Istražitelji koji su odmah otvorili istragu nazvali su događaj “rijetkim incidentom”, a stanovnici sela rekli su kako ih je prelet prestrašio.

– Letjeli su jako nisko i stvorili veliku pomutnju. Prvo sam začuo jedan, pa pogledao u zrak i ugledao drugi zrakoplov. Bili su tako nisko da sam pomislio da lete ispod električnih vodova – rekao je novinarima Benoît Gouin, gradonačelnik koji se zatekao u automobilu u vrijeme incidenta.

Nastavio je cestom te uočio prerezane kablove koji su visjeli preko ceste. Odmah je pozvao žurne službe i kompaniju koja se bavi elektroopskrbom tog kraja. Pad kablova uzrokovao je manji požar koji je brzo stavljen pod kontrolu. Selo je trenutno ostalo bez električne energije, a nestanak je potrajao satima, dok je iz sigurnosnih razloga dulje vrijeme bila blokirana i prometnica.

– Nije bilo žrtava. Incident je uzrokovao prinudno slijetanje koje je pilot sigurno izveo u zračnoj bazi – izjavili su francuski vojni dužnosnici.

Vojni zrakoplov Dassault Rafale, francuske proizvodnje, jedan je od modela koje Hrvatska želi kupiti u sklopu modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ipak, valja istaknuti, ovdje se najvjerojatnije ne radi o tehničkom kvaru već o ljudskom faktoru, odnosno pogrešnoj procjeni pilota, no činjenice će utvrditi istraga, prenosi Jutarnji.

Odluka u travnju: Rafale ili novi F-16

Borbeni avioni za Hrvatsku: Evo kako ponude stoje kad se gledaju ključni faktori nabave

Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?

Tabak: Američka ponuda F-16 borbenih aviona mijenja igru

VIDEO Pogledajte kako izgleda borbena misija iz F-16 block 70, obavio ju je vojni analitičar

Najnovije

Još iz rubrike