Milanović se riješio parne postaje i faksa, kupio kosilicu i TV, uštedio na struji i vodi

Screenshot: N1

Pomalo kao Pale sam na svijetu bio je svoju prvu godinu na Pantovčaku Zoran Milanović. Danas mu je točno 365 dana od prisege, tijekom kojih mu nisu baš dolazile delegacije niti se puno radilo prekovremeno. Vanjskih je suradnika bilo minimalno, kao i službenih putovanja, a ušparalo se i na struji te vodi.

Takvo je jednostavno bilo to COVID razdoblje, objašnjavaju u Uredu predsjednika, koji je crno na bijelo podastro na što se sve u 2020. trošilo, gdje se štedjelo i zašto Milanović sad ima nove televizore, usisavače, perilice i sušilice rublja, pa i klime. Mi ćemo, baš kao što su u izvještaju s Pantovčaka, redom pa ćemo se prvo pozabaviti predsjednikovom bilancom.

Ili, za one koji sad misle zašto bi trebali znati što je bilanca, usporedbom vrijednosti imovine u Milanovićevu uredu na prvi dan lanjske godine sa stanjem na zadnji. Razlika je 761.918 kuna, odnosno 1. siječnja u Uredu bilo je stvari vrijednih 132.486.612 kuna, a na 31. prosinca 131.724.694 kuna. Zašto? Bilo je otpisa. Najviše pod stavkom “uredska oprema i namještaj”, koja se smanjila za 558.465 kuna.

– Isknjižena je rashodovana uredska oprema i namještaj, i to računala, pisači, skeneri, serveri, ostala računalna oprema, uredske stolice, fotokopirni aparati, a sve sukladno rješenju od 24. siječnja 2019. godine i rješenju od 22. siječnja 2020. godine – bez čega i zašto je ostao predsjednik, objašnjavaju u Uredu, iz kojeg su, po istim rješenjima, “izbačeni” i digitalni telefoni, mobilni aparati, DVB-T i telefaks-uređaji. Naravno, oni dotrajali, ima Milanović i dalje faks, pisati mu se može na 01 4565 268. Vjerojatno najdraža pisma može još uvijek i plastificirati, iako je “otišao” i dotrajali plastifikator, kao i stroj za uvez, pa i fotoaparati, klima-uređaji, usisivači, aparat za gašenje požara, kao i jedan stroj za pranje čaša. Maknuli su s Pantovčaka i parnu postaju, mnogima najdraži uređaj za brzo uklanjanje nabora s košulja.

Što se samog proračuna Ureda predsjednika tiče, on je prvotno planiran na 19,579.957 kuna, ali dvaput je rebalansiran te jednom prenamijenjen pa je konačni lanjski godišnji budžet iznosio 17,899.957 kuna. Ni to se sve nije potrošilo jer, prema podacima iz izvještaja, izvršenje proračuna na kraju 2020. bilo je 17,562.418 kuna i 96 lipa. Ono gdje su se dogodila znatnija odstupanja u odnosu na godinu prije jest, primjerice, u stavci “plaće za prekovremeni rad”. Ostati na poslu nakon što završi radno vrijeme nije se prakticiralo zbog koronavirusa pa se u prošloj godini na tome uštedjelo 675.783 kune i 91 lipa, gleda li se trošak u odnosu na 2019. “Zbog smanjenih izdataka za službena putovanja u zemlji i inozemstvu zbog epidemije bolesti COVID-19” na posjete stranim zemljama i domaćim gradovima uštedjelo se nešto više od 253 tisuće kuna, naravno, opet uspoređujući istu stavku s godinom prije.

Nije se išlo ni na stručne seminare te tečajeve, a gotovo 1,4 milijuna manje nego 2019. godine otišao je na električnu energiju, gorivo i plin. Smanjili su se i “izdaci za poštarinu i telekomunikacijske usluge”, a na mjesečnom trošku vode kroz godinu se uštedjelo nešto više od 645 tisuća kuna. Smanjili su se i troškovi korištenja službenog zrakoplova, hotelskog smještaja stranih delegacija, milijun kuna manje otišlo je na “protokolarne poklone”, a nisu se previše koristile ni usluge vanjskih suradnika te agencija.

A kako su neke rashodovali, tako su nove “veće količine klima-uređaja i usisivača” kupili, što je stajalo gotovo 28 tisuća kuna. Nije samo to bilo u “većim količinama” jer kupilo se i televizora za nešto manje od 63 tisuće kuna. Zbog prelaska s DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja je to, kažu neslužbeno u Uredu predsjednika, pa dodaju kako su baš zato stare DVB-T uređaje, s početka ovog teksta, rashodovali. A kako je danas obljetnica Milanovićeve inauguracije, podsjetit ćemo i da je ona stajala 68.025 kuna, piše Večernji.

Share This Article