4.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Marić: Iznadprosječni udio bespovratnih sredstava u Fondu za oporavak

Marić: Iznadprosječni udio bespovratnih sredstava u Fondu za oporavak

Poslali smo plan za sredstva za oporavak. Radi se i odvija se jedna intenzivna komunikacija, do sada je odrađeno 45 sastanaka i uključeni su svi resori u pripremi tog dokumenta. Kao i za sve zemlje i za Hrvatsku je obveza poslati finalnu verziju dokumenta do kraja četvrtog mjeseca rekao je ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade.

– Nakon toga ide proces evaluacije dokumenta od Europske komisije, i Vijeće treba reći nešto na tom tragu i onda sukladno tome će biti odobreni programi za sve ono što će unutra pisati, rekao je Marić.

U samom proračunu, podsjeća, veliku većinu tih sredstava još nemamo i nećemo ih planirati. Međutim, dodaje, možemo računati prema zadnjim informacijama koje imamo na 13 posto predujma za prvu godinu korištenja, za 2021. – od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava.

– Ono što je najvažnije, dokument je važan sam po sebi, ali još je važnija njegova implementacija. Najveći dio su bespovratna sredstva i mislim da smo odlično to ispregovarali i da imamo iznadprosječni udio bespovratnih sredstava. Najveći dio, tih 6 milijardi je u Fondu za oporavak i otpornost. Opaska Komisije nije samo prema Hrvatskoj, nego prema svim zemljama da se mora ravnomjernije usklađivati odnos između investicija i strukturnih reformi koje su vezane za oporavak. Zajmove koristimo ukoliko bude potrebe, naravno da je fokus na bespovratnim sredstvima, rekao je, piše HRT

Najnovije

Još iz rubrike