4.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zanimljivo, uhićeni sudac prije 20 dana zatražio je razrješenje, evo što o...

Zanimljivo, uhićeni sudac prije 20 dana zatražio je razrješenje, evo što o tome kaže šef DSV-a

Zbog sumnji u malverzacije sa stečajevima, u USKOK-ovoj je akciji uhićen sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić. Cijeli dan traju uhićenja i pretresi u Zagrebu i Sisku, trenutačno se dovode na ispitivanje u Uskok, a prema neslužbenim informacijama među privedenima su i stečajni upravitelji.

Ostale detalje doznala je RTL-ova Ivana Ivanda Rožić.

Ispitivanja su već počela, privedenih i osumnjičenih je ukupno 13, a ljudi iz pravosudnih krugova kažu da su ovako nešto i očekivali budući na Kovačićevu prošlost.

Moguće je da je i sam Kovačić znao što ga očekuje budući da je zatražio svoje vlastito razrješenje prije nekoliko dana.

Gost RTL-a Danas bio je Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Je li Vas iznenadilo uhićenje suca Kovačića?

DSV je zaprimilo prijedlog USKOK-a da u ponedjeljak 15. veljače donese odluku da se odobri pritvor, istražni zatvor. Tu smo donijeli odluku da se to dozvoljava zbog opravdane sumnje USKOK-a.

Je li istina da je prije par dana tražio razrješenje?

Prije 20 dana zatražio je razrješenje, ne navodeći razlog i predložio je razrješenje 30. travnja. Nakon tog datuma on više neće biti sudac.

Je li normalno da ponašanje kakvo ima Kovačić ide uz sudački poziv?

Nije normalno i sudac bi se morao dolično ponašati i smatram da bi trebalo biti što manje takvih slučajeva i da se sva devijantna ponašanja u tom smislu moraju sankcionirati.

Je li zvono za alarm zvoni u DSV-u vezano uz korupcije kod sudaca u tom smislu?

DSV nema tih ovlasti. Zvono možda zvoni u zakonodavcu, odnosno državi možda da drukčije uredi zakonodavni okvir koji osigurava veći nadzor i transparentnost tih stečajnih postupaka.

Treba li se suce više kontrolirati i sankcionirati? Stižu li vam prijave?

Suci se svaki mjesec prema zakonu kontroliraju. Ako nemaju godišnju napravljenu normu, predsjednik suda je dužan protiv njih pokrenuti postupak pred DSV-om. Što se tiče ponašanja, velika većina sudaca se ponaša korektno i ne znači da po par ispada ne možemo sve suce osumnjičiti. U tom smislu mislim da ne treba imati strože kontrole.

Tko je stečajni sudac uhićen u velikoj akciji USKOK-a, imao i ilegalno oružje

U akciji USKOK-a uhićen stečajni sudac Trgovačkog suda, osumnjičeno nekoliko stečajnih upravitelja, šteta oko 30 milijuna kuna

Najnovije

Još iz rubrike