8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U Austriji najviše nuspojava kod cjepiva AstraZenece, medicinsko osoblje odbija cijepljenje

U Austriji najviše nuspojava kod cjepiva AstraZenece, medicinsko osoblje odbija cijepljenje

Austrijski Savezni ured za zdravstvenu sigurnost (BASG) objavio je u srijedu službene podatke o neželjenim nuspojavama nakon cijepljenja protiv koronavirusa, koje su prijavili cijepljni austrijski građani.

Isti izvor navodi da je do 12. veljače najviše pritužbi stiglo od osoba koje su cijepljene AstraZeneca cjepivom. Riječ je o 14,9 slučaja na 1.000 cijepljenih osoba. Za usporedbu s ostalim cjepivima, kod cjepiva BioNTech /Pfizer to je bilo „samo“ kod 3,79, a kod Moderne kod 5,71 slučaja.

S BioNTechom je do 12. veljače cijepljeno 365.039 ljudi, a njih 1.384 je prijavilo neželjene nuspojave. Cjepivom Moderne cijepljeno je 8.057 osoba, a njih 46 prijavilo je nuspojave, dok je AstraZenecom cijepljeno 3.961 osoba, a njih 59 je prijavilo neželjene nuspojave nakon cijepljenja.

Najviše prijava odnosilo se je na lakše nuspojave kao što su glavobolja, povišena tjelesna temperatura, umor, bol na mjestu uboda, bol u mišićima ili zglobovima nogu i ruku, groznica, mučnina, vrtoglavica.. Osobe cijepljenje cjepivom AstraZenece najčešće su kao neželjenu posljedicu cijepljenja prijavile povišenu tjelesnu temperaturu. Alergijske reakcije zabilježene su kod 18 pacijenata, a pritužbe na probleme u području facijalnog živca ili čeljusti zabilježene su u 19 slučajeva.

Medicinsko osoblje u više bolnica i klinika širom Austrije, pa tako i u Beču proteklih je dana odbilo se cijepiti cjepivom AstraZenece. Kao razlog su navedene neželjene nuspojave i navodno slabiji učinak tog cjepiva u odnosu na ostala, posebice kod mutacija koronavirusa. A trenutačno Austrijom kolaju britanska i južnoafrička, ova druga uglavnom u Tirolu.

Što se tiče umrlih BASG je do 12. veljače prijavio 21 smrtni slučaj kod cijepljenih osoba. Kako se navodi u izvješću kod dvije umrle osobe povezanost s cijepljenjem može se isključiti na temelju obdukcijskog nalaza. Troje umrlih cijepljeno je, kako je naknadno utvrđeno, u tijeku razdoblja inkubacije zaraze koronavirusom. Za deset cijepljenih osoba se tvrdi da je vjerojatan uzrok smrti njihova prethodna teška oboljenja. Za šestero pacijenata nema informacija i čeka se rezultat istrage.

„Za sada nema dokaza o povezanosti s cijepljenjem, a istrage su još u tijeku“, poručio je BASG, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike