20.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Račan: Bandić možda završi i na 5%, da mu kažu: Milane, što...

Račan: Bandić možda završi i na 5%, da mu kažu: Milane, što si napravio, napravio si

Član predsjedništva SDP-a Ivan Račan govorio je u Newsroomu na N1 o stanju u stranci, a posebno u Zagrebu, uoči lokalnih izbora.

Kako je izbor za kandidata za gradonačelnika Zagreba pao na Joška Klisovića, zanimalo je voditeljicu.

“U prošlom mandatu, a i prije toga, bio je vrlo aktivan u savjetima gradske organizacije Zagreb. Izbor na njega je pao zato što je htio, bio je spreman i stranka je odlučila da ga stranka u to gurne”, kazao je, na što se nadovezalo da odabere je li takav potez Peđe Grbina bio hazarderski potez ili liderstvo?

“Pokazao je time hrabrost i odlučnost u trenutku u kojem mnogi smatraju da nije bilo vremena za napraviti takav potez. Gradska organizacija u Zagrebu nije funkcionirala, nije donosila sjednice, odluke…”, ukratko je Račan opisao potpunu paralizu SDP-a u Zagrebu prije raspuštanja gradske organizacije.

Račan je dalje govorio o Klisoviću:

“Ja ga neću mjeriti s ostalim kandidatima, nego s aktualnim gradonačelnikom. Tu vidim da je Joško Klisović sušta suprotnost Bandiću koji svoje mandate obilježava govoreći da on nije Batman, a trči okolo i ponaša se kao Batman, sam rješavajući ono što bi grad morao rješavati. Ne mora gradonačelnik sam crtati gdje se crtaju zebre, postavljaju semoafori, pokazivati gdje se kopaju temelji…”

“Klisović može podestiti gradske urede tako da gradonačelnik ne mora glumiti da se bez njega ne može postaviti novi semafor ili nova zebra na ulicu”, kazao je.

Račan je govorio potom o Tomislavu Tomaševiću:

“Bili smo vrlo blizu dogovoru oko ujedinjene opozicije. Klisović ipak ima nešto više životnog i radnog iskustva od njega. Kako sada stvari stoje, Klisović i Tomašević bit će jedini ozbiljni kandidati od centra prema lijevo. Od centra prema desno već sad se vidi da se stvara gužva.”

Račan stoga smatra da će ovo biti najnepredvidiviji izbori u Zagrebu od 1990. godine. Vidi li Račan Bandića u drugom krugu?

“Kao građanin koji razmišlja, vidim da je to moguće da se dogodi da on uđe u drugi krug. Kao SDP-ovac vidim da može završiti u širokom krugu između 5 i 35 posto, čak i tako da mu građani kažu: ‘Milane, što si napravio, napravio si…’”, odgovorio je.

Za glasače SDP-a i Možemo! rekao je da je to u mnogome isti bazen glasača:

“Jedni i drugi ćemo nastojati očuvrsnuti vlastitu bazu, vlastite glasače zadržati za sebe. Kako će izbori biti bliži, pokazivati se trendovi tko ima više šanse, tako će se postajati agresivniji; od strane Tomaševića prema nama, od strane Klisovića prema njima.”

Za Tomaševića je rekao da je, onog trenutka kad nije pristao na zajednički izlazak na izbore, otvorio svoje bokove, leđa i sa svih strana, odakle će mu dolaziti kritike kao na frontrunnera..

Ali, ispravio je potom dojam, ne treba to gledati kao na sijevanje noževa ili slične metafore:

“Ne treba tu ići logikom, pa čak niti rječnikom 19. stoljeća kad su se potezali noževi. Pitanje je koliko će uopće verbalnih sukoba biti. Rekao sam, ovisno o kretanju možda dođe i između Možemo! i SDP-a. Možda do toga niti ne dođe. Primaran interes svim biračima od centra prema lijevo je promjena vlasti u Zagrebu”

“SDP može biti i većinski i manjinski partner, ali moramo skupa s Možemo! obaviti tu smjenu u Zagrebu tako da skoro na svaki mogući način bude drugačije nego sada”, zaključio je Račan.

Joško Klisović predstavio planove za Zagreb, postane li gradonačelnik

I službeno, Joško Klisović kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba

Najnovije

Još iz rubrike