10.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto...

Plenković: Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto nepouzdano

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj, prenosi N1.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Nejasna je bila pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

“Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tad na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano.”

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: “Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni.”

Ističe da će se u konačnici sigurno ispoštovati sve narudžbe. “Dobit ćemo ukupnu količinu, ali pitanje je kad. Sad radimo na ubrzavanju dostave cjepiva.”

Beroš: Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva prije nego što ga EMA odobri

U velikoj diplomatskoj akciji dogovoreno: U Hrvatsku stiže milijun doza ruskog cjepiva

Beroš o ruskom cjepivu: Dogovorena je suradnja, sada treba pronaći način uvoza. Sve je više dokaza da je ono učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno

Plenković o nabavi ruskog cjepiva: Moramo imati povjerenja u ono što nam dolazi

Najnovije

Još iz rubrike