23.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glasovac: Cilj je osloboditi Zagreb od Bandića. Za to se u drugom...

Glasovac: Cilj je osloboditi Zagreb od Bandića. Za to se u drugom krugu moramo ujediniti

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac rekla je za N1 da na narednim lokalnim izborima njena stranka cilja barem ostati na vlasti tamo gdje već jest, a što se Zagreba tiče, da “SDP planira osloboditi Zagreb od Milana Bandića”. Što, dakle, očekuje od Joška Klisovića kao kandidata SDP-a?

“Pa, očekujem pobjedu. Mislim da je Joško Klisović sjajan kandidat, potpuni antipod dosadašnjem gradonačelniku i načinu upravljanja Zagrebom. Joško je kulturan, obrazovan i odličan organizator”, objasnila je Glasovac kako vidi antipod Milanu Bandiću.

Rekla je da nakon izbora očekuje da se potpuno promijeni model upravljanja Zagrebom, da se počne raditi na dobrobit Zagrepčanki i Zagrepčana.

“To znači da onda tu ima prostora za sve političke stranke koje imaju isti cilj, a to je Zagreb oslobođen od okupacije i devastacije koji su ga snašli dugi niz godina”, kazala je.

Na pitanje o tome tko bi bio Klisovićev tim suradnika, kazala je da će se na to morati još malo pričekati, jer detalje još nema niti ona.

Tu se postavilo pitanje Mirele Holy i bure koja se podigla oko njene javne objave u vezi “dotepenaca koji dolaze u Zagreb po cjepivo”.

“Svi koji prate Mirelu Holy znaju da je ona sve samo ne zatvorena i isključiva. Kad je vidite na prvi pogled, odmah vidite, neću reći da nigdje ne pripada, nego da ono što ne radi sebi nikada ne bi radila niti drugima”, kazala je Glasovac i ustvrdila:

“Iz njene se izjave vidi na koga je mislila.”

“Nije mislila na ljude koji čine Zagreb, nego na one dotepence koji su potegnuli dug put i konzumirali onu zadnju bočicu viška”, dalje je govorila, “a i u Zagrebu sigurno ih ima koji su se ogrebali za tu dozicu, slučajno se našavši na pravom mjestu u pravo vrijeme.”

“Pa ja sam cijeli svoj život dotepenka”, primijetila je Glasovac.

Što se tiče Mirele Holy kao nekoga tko bi kandidatu pripremio zelene politike, rekla je:

“Ako itko u Hrvatskoj zna o zelenim politikama koje su budućnost, pa već i sadašnjost nekih europskih zemalja, onda je to Mirela Holy.”

“Ona je vrlo otvorena i uključiva osoba koja nikada, ali naprosto nikada nije davala naznake da ljude dijeli po bilo čemu, kamoli po mjestu rođenja.”

Bi li bilo mjesta za Gordana Marasa u slučaju pobjede Klisovića?

“Za Marasa sigurno ima prostora u SDP-u kao što je bilo sve ove godine. U kojem obliku, pitat će se i kandidata”, odgovorila je Glasovac, “Ja niti kadroviram niti imam namjeru kadrovirati. Ali za Marasa sigurno ima mjesta.”

Dalje je objasnila što smatra da je potrebno za pobijediti Bandića u Zagrebu:

“Potrebna je šira mobilizacija i ozbiljna koalicija.”

Rekla je da se ne smije dogoditi da se Zagreb svede na “palanku”.

“Zagreb nije palanka, uvijek je bio ozbiljan europski grad i zaslužio je biti to i dalje, da ga predstavljaju kulturni, pristojni, pametni ljudi”, rekla je.

Rekla je da na izbore moraju izaći “svi simpatizeri SDP-a, ali isto tako i oni koji su do sada ostajali kod kuće”:

“Jedino tako mogu doći do toga da se Zagreb oslobodi Milana Bandića.”

“Krajnji cilj je osloboditi Zagreb. Za to je neophodno mobilizirati što veći broj građana”, dodala je.

“Očekujem pobjedu u Zagrebu sa strankama i građanima kojima je dosta ovoga… U drugom krugu se odlučuje vjerojatno između Milana Bandića i ostatak ove ekipe koja je uništila Zagreb, i opcije koja želi drugačije Zagreb. Uvjerena sam u pobjedu opcije koja želi drugačiji Zagreb, a da bi do toga došlo, u drugom krugu mora doći do ujedinjenja. Eto”, objasnila je na pitanje voditelja o odnosima SDP-a i stranaka koje također jurišaju na Bandića:

“Ja Tomislavu Tomaševiću želim sreću, da mobilizira što veći broj građana. A mi možemo učiniti to isto.”

Voditelja je zanimalo bi li, dakle, u drugom krugu, ako bi se tamo našao Tomašević, SDP podržao Tomaševića?

“Čekajte da dođemo do drugog kruga”, odgovorila je Glasovac, “I ja i moji kolege o tome smo se očitovali jedno milijun puta.”

Što se tiče drugih gradova, od pet velikih, u koliko bi SDP bio zadovoljan da pobijedi na lokalnim izborima?

“Plan zadržati postojeće sredine u kojima smo na vlasti, općine, gradovi i županije. Ima prostora za još neke”, odgovorila je i dodala da SDP trenutno obnaša vlast u Osijeku i u Rijeci, plus neke županije:

“Cilj je zadržati to gdje smo sada na vlasti i to proširiti na još neke gradove i županije.”

“HDZ je osvojio vlast sa 17 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, zahvaljujući tome što veliki broj birača ostao kod kuće. Oni se sad s time četiri godine bahate da ih nitko ne smije ništa pitati”, kazala je Glasovac.

Nabrojala je potom afere HDZ-a, krize, skandale s cijepljenjem…:

“Mi bismo sada morali šutjeti, ako već ne pljeskati uspjesima vlade. Morali bismo biti kuco. E pa taj film Plenković neće gledati.”

Osvrnula se i na izjavu premijera o “ujedinjenim ekstremima s ljevice i desnice protiv HDZ-a”.

Sabina je odgovorila navodeći “neke od tih koje on proziva”:

“Zekanović nikada ne bi bio u Saboru da mu to nije omogućio HDZ. Most ne bi bio toliko bitan na političkoj sceni da im nije bio potreban i u Saboru i u Vladi. Dvaput su ih doveli na vlast. Jednom su mu izvrsni da s njima kreira Vladu, a kad mu ne odgovara onda nisu. Nisu se ti ljudi promijenili. Promijenio se Andrej Plenković.”

Najnovije

Još iz rubrike