2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pogreške koje radite s noktima: Koristite aceton, ravno ih režete

Pogreške koje radite s noktima: Koristite aceton, ravno ih režete

Postoje neke stvari koje većina ljudi radi, a može se odraziti na zdravlje vaših noktiju. U nastavku pogledajte što nikako ne biste smjeli raditi kako bi očuvali zdravlje svojih noktiju i potaknuli njihov rast.

1. Zaboravite ih pravilno hidratizirati

Održavanje hidratiziranih noktiju jednostavno je nužno kako bi oni ostali zdravi i jaki (stalno pranje i dezinfekcija ruku mogu nokte zaista oslabiti). Izbjegavajte neko vrijeme hidrataciju noktiju i vjerojatno ćete se suočiti sa slabim noktima, nagnječenim kožicama, čak i oštećenim noktima i infekcijom ako se ta oštećenja ne liječe.

Održavanje hidratiziranih noktiju ne mora biti previše zahtjevno, samo si stvorite naviku hidratiziranja (bilo da je to odgovarajuće ulje za kožicu ili dodavanje dodatne kreme za ruke u rutinu). Započnite s tom rutinom jednom dnevno, a ulje za kožicu možete čak nanijeti za doručak, ručak i večeru, tri puta dnevno.

2. Korištenje sredstava za uklanjanje laka, poput acetona

Koliko je važno hidratizirati nokte, presudno je i izbjegavati sastojke koji im oduzimaju dragocjenu vlagu. Primjer: uklanjanje laka acetonom. Kako to otapalo s lakoćom skida pigment, također ima i tendenciju isušivanja nokta kao i okolne kože, što čini vaše prethodne napore hidratacije potpuno beskorisnima.

Stručnjaci za nokte se slažu da trebate odabrati sredstvo za uklanjanje laka bez acetona kako biste spasili svoje prirodne nokte (neki čak sadrže antioksidanse i vitamine za jačanje noktiju).

3. Zanemarivanje prehrane

Zamislite svoje nokte kao prozore vašeg cjelokupnog zdravlja koji mogu signalizirati nedostatak minerala i vitamina upravo na ploči nokta. No ulaznica djeluje u oba smjera: vaši nokti također imaju koristi od pravih hranjivih sastojaka, pomažući im da izgledaju dulje, jače i zdravije.

– Obratite pažnju na svoju prehranu – kaže Amy Lin, osnivačica brenda za njegu noktiju usmjerenog na wellness. Vaši su nokti izrađeni od proteina i prirodno trebaju puno vitamina. Kad im toga nedostaje, to ima fizički učinak, a nokti izgledaju lomljivo, slabo ili udubljeno.

– Kad imamo malo proteina, kalcija ili drugih vitamina, to se ponekad može odraziti na noktima u okomitim crtama – primjećuje Lin. Unos proteina i vitamina podjednako je važan za zdravlje noktiju kao i hidratantno ulje za kožicu. Hranjive tvari poput kolagena i biotina se također široko proučavaju za zdravlje noktiju i pomažu u izgradnji keratina (od čega su i napravljeni vaši nokti). Jedno je istraživanje čak otkrilo da su oni koji su uzimali dodatke biotina imali 25 posto deblje nokte, a drugo je istraživanje pokazalo da su pacijenti kad su uzimali kolagen svakodnevno tijekom 24 tjedna imali brže stope rasta noktiju, smanjeno lomljenje i poboljšan izgled noktiju.

4. Vertikalno ‘brušenje’ prilikom turpijanja

Evo malog bontona za turpijanje – ne želite upotrebljavati pokrete naprijed-natrag. Ovo djelovanje ‘piljenjem’ može uzrokovati razdvajanje i trošenje slojeva keratina dok ih brusite – najbolje je pomicati rašpicu u jednom smjeru prilikom oblikovanja nokta. Što se tiče smjera, također je važno da nikada ne brusite vertikalno. Kut nokta trebao bi vam biti zaustavno mjesto prilikom turpijanja – nikada ne prelazite tu krivulju.

5. Nikada ne radite pauzu od laka

Ako ste jedan od onih koji skaču s manikure na manikuru, možda biste trebali preispitati svoj strogi raspored odlaska kozmetičarki. Čak i ako se odlučite za čiste lakove i proizvode, Lin ne preporučuje ostavljanje iste boje više od tri tjedna (čak i ako vaš lak ostane gladak). Osnovni sloj bi se mogao istrošiti, a pigment bi mogao početi mrljati nokte.

6. Režete ih ravno

Nikad nemojte ravno rezati nokte.

– Nokti su prirodno zakrivljeni – kaže Mytien Le, stručnjak za nokte. Ako škarice koristite tako da nokte režete ravno, nokat se može saviti, ponekad čak i podijeliti (pogotovo ako su vaši nokti lomljiviji nego inače, opet zbog čestog pranja ruku). Preporučuje se rezanje nokta počevši sa strane prema sredini prije nego što promijenite kut, prenosi Mbg, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike