4.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković o nabavi ruskog cjepiva: Moramo imati povjerenja u ono što nam...

Plenković o nabavi ruskog cjepiva: Moramo imati povjerenja u ono što nam dolazi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uz predsjednika Vlade, ondje su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Predsjednik Vlade posjet županiji započeo je obilaskom poplavom oštećenoga vrgoračkog naselja Kokorići.

“Došli smo da osobno vidimo kakvo je situacija danas u selo praktički dva mjeseca nakon poplava. Zadovoljni smo da smo osigurali 3,7 milijuna kuna kako bi se sanirale štete. 53 štete su prijavljene, siguran sam da će u razdoblju koje je pred nama sanacija kuća i objekata koji su stradali. Plan Hrvatskih voda je da se napravi tunel koji bi sistemski riješio problem poplava u ovom kraju.

U ovom vremenu prirodnih katastrofa možemo reći da su ovdje reagirali svi. Vlada je donijela odluku da pomognemo i saniramo ovu štetu. Spremni smo pomoći Vrgorcu i Kokorićima da se vrate u normalan život”, rekao je Plenković.

Potom je odgovarao na pitanja novinara.

“Ne znam u ovom trenutku, to je zatražio ministar zdravstva. On će prvo podnijeti izvješće. Ideja je bila da se cijepe oni najizloženiji i to je okvir. Nažalost, u smislu ove neke vertikale mi to nismo u stanju kontrolirati. Ono što je naša zadaća kao Vlade je da osiguramo što više doza do kraja prvog kvartala i da to bude znatno više u travnju, svibnju i lipnju”, kazao je u Kokorićima premijer, odgovarajući na pitanja novinara o tome jesu li krenule inspekcije kako bi utvrdile koliko je bilo cijepljenja preko reda.

Govoreći o dugu veledrogerijama rekao je da će ministri financija i zdravstva imati s njima sastanke.

Upitan hoće li se Hrvatska cijepiti ruskom cjepivom, odgovorio je kako želi da budemo potpuno sigurni u proceduru.

“Hrvatska se oslanja na Europsku agenciju za lijekove, moramo imati povjerenja u lijek ili cjepivo koje dolazi u državu. Ključ je da EMA potvrdi lijek”, rekao je.

“Mi imamo 4 milijuna stanovnika i nama je cilj s kupljenim cjepivima riješiti zaštitu cijelog stanovništva… Mi smo, prema inicijalnim narudžbama, trebali do ljeta imati procijepljeno 70 posto stanovništva”, dodao je Plenković, prenosi N1.

Plenković: Rusija je spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnjik V

Rusi spremni dostaviti Sputnik i Hrvatskoj: Dva tjedna je brzina isporuke

Najnovije

Još iz rubrike