9.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Komadi oštećene zgrade u vlasništvu SPC-a umalo pali na dvije djevojke: Ovo...

Komadi oštećene zgrade u vlasništvu SPC-a umalo pali na dvije djevojke: Ovo nije prvi incident

Zagrebački vatrogasci su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, već nekoliko puta intervenirali zbog padanja dijelova s krovišta i fasade u Preobraženskoj ulici, a u utorak se to opet dogodilo.

Dnevnik 24 sata prenio je izjave prodavača kestena koji je svjedočio kako su cigle pale nedaleko od dvije djevojke koje su baš u tom trenutku prolazile.

– Tu su stajale dvije cure i odjednom se taj dio odvojio i pao. Sreća pa nije na njih pao, baš je bio jak tresak – prepričao je za 24 sata prodavač kestena. ​Od Grada Zagreba u utorak do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti odgovor, a ni od Srpske pravoslavne crkve, vlasnika te zgrade.

Gdje je inspekcija?

“331 dan nakon potresa u Zagrebu, nešto iza podneva u Preobraženskoj ulici u samom centru glavnog grada”, napisao je jedan građanin na društvenim mrežama uz fotografiju cigli koje su pale na ulicu. Sugovornik Jutarnjeg lista, koji je bio na licu mjesta, komentira da vlasnici zgrada većinom čekaju kao da će u obnovu krenuti netko umjesto njih.

– Odgovornost je na suvlasnicima, a građevinska inspekcija ima mogućnost naložiti popravak, ali zasad to ne rade – kaže naš sugovornik. Zbog niza takvih događaja u samom centru Zagrebu građani se pitaju gdje je građevinska inspekcija i što oni rade po tom pitanju.

Poslali su iz Jutarnjeg lista Državnom inspektoratu cijeli niz pitanja na tu temu, ali dobili su odgovor u kojem oni tvrde da “u slučaju velikih nesreća i katastrofa Zakonom o sustavu civilne zaštite propisano je da je za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša nadležan Stožer civilne zaštite”.

Poslovi nadzora

“Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije propisano je da odluke o obnovi zgrada, odnosno uklanjanja, kao i o gradnji zamjenskih obiteljskih kuća te isplati novčane pomoći donosi Ministarstvo prostornog uređenja, a navedene aktivnosti provodi Fond za obnovu.

Nakon navedenog potresa Državni inspektorat stavio je građevinske inspektore na raspolaganje Stožeru civilne zaštite, koji su tijekom ožujka i travnja 2020. obavili 400 brzih pregleda zgrada oštećenih potresom”, navodi se u njihovu odgovoru.

Na pitanje znači li to da oni nisu radili poslove nadzora u proteklih godinu dana u Zagrebu, odgovorili su da je “na području Zagreba građevinska inspekcija tijekom 2020. zaprimila 763 prijave nezakonitog građenja, a obavili su 741 inspekcijski nadzor te donijeli 230 rješenja i podnijeli 57 optužnih prijedloga”, piše Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike