-2.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina?...

Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada – gorka sudbina? S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze

U ovom mandatu mogla bi se ugasiti još jedna tvornica. Naime, nakon što je nedavno ugašena proizvodnja u virovitičkoj šećerani, radnici se sve češće pozivaju na potpisivanje otkaza i u osječkoj. O sudbini te tvornice, koja je u privatnom vlasništvu, odlučivat će se potkraj tjedna. Ugasi li se i ona, Hrvatskoj će ostati samo županjska Sladorana.

Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna skupina od ukupno 230 radnika. Osobno uvjetovani otkazi i otpremnine potpisuju se od kolovoza prošle godine. Da su otpuštanja najavljena, potvrdili su i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku tvornicu šećera, nakon 114 godina rada, čeka stečaj i gašenje poput virovitičke.

“Sad me kolega zvao da je on potpisao i da treba još jedna grupa ići 28. veljače. Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po tri tisuće kuna po godini staža i četiri bruto plaće. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šaptom otišli”, potvrdio je bivši radnik Slavko Rikert.

Odgovor se potražo u tvornici, uputili su nas na vlasnika, a on pak na Hrvatsku industriju šećera – tvrtku koja je 2019. godine objedinila šećerane u Osijeku, Virovitici i Županji.

Kaos je počeo nakon ukidanja kvota na europskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od europske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u Uniju ušla kad se ona već podijelila.

Proizvodnja šećera lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mjere. U Hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu tvornicu, i to ove godine. Nastave li se gašenja, od nekadašnje izvoznice šećera Hrvatska bi mogla postati zemlja bez ijednog vlastitog zrna, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike