17.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš o ruskom cjepivu: Dogovorena je suradnja, sada treba pronaći način uvoza....

Beroš o ruskom cjepivu: Dogovorena je suradnja, sada treba pronaći način uvoza. Sve je više dokaza da je ono učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno

Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV govorio je o planu cijepljenja, cijepljenju preko reda, ali i problemima u zdravstvu.

Ministar zdravstva Vili Beroš s Mislavom Bagom u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV razgovarao je o aktualnim temama koje se tiču njegova resora – planu cijepljenja, inspekcijama cijepljenja preko reda te problemima u zdravstvu.

Kaže da mu je, kao ministru, žao što je u fokusu tema cijepljenja preko reda, umjesto procjepljivanje što više građana.

”Nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja. Epidemiolozi koji su zaduženi za provedbu cijepljenja nisu smatrali da bi to mogao biti problem”, kazao je.

Na pitanje koliku je štetu Alemka Markotić nanijela činjenicom da je cijepila svoju majku, Beroš kaže da ona nije politički član te nije mogla nanijeti štetu. ”Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina”, rekao je i kaže da ne vidi ”kako bi mogla postojati politička odgovornost” Alemke Markotić.

”Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima”, kaže. Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda.

Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen.

”U slučaju nepravilnost u ustanovu će se uputiti inspekcija. Ako je propust u postupanju uputit će se predmet Hrvatskoj liječničkoj komori koja će sukladno kodeksu etike i deontologije odlučivati o disciplinskoj odgovornosti, a u slučaju detekcije drugih elemenata bit će predmet upućen na daljnje postupanje DORH-u”, objasnio je.

Na pitanje o ruskom cjepivu, Beroš je otkrio da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. ”Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava” kaže.

“Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati”, otkrio je Beroš.

Ministar kaže da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Na pitanje hoće li građani moći birati kojim se cjepivom žele cijepiti, ministar odgovara: ”Ovisi o tome koliko čega će biti u datom trenutku. Ako bude dovoljno cjepiva, nema ništa protiv te opcije”.

”Hrvatsko zdravstvo, nakon što prođe COVID, također treba liječenje i ozbiljne reforme. To je neupitno”, kaže, piše Dnevnik.hr

Osvrnuo se i na štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Kaže da oni ne mogu tražiti isti koeficijent kao i vozači kola Hitne pomoći jer ”ne obavljaju iste radnje”. ”Vozači hitne pomoći su i u većem životnom riziku, voze kroz crveno svjetlo i jure, za razliku od vozača saniteta. Međutim, u Ministarstvu zdravstva radi radna skupina sastavljena od njihovih predstavnika koja se usuglasila da koeficijent bude povećan”, otkrio je.

Preko reda cijepljena i majka Alemke Markotić: Koliko ste puta tražili usluge? I novinara ima cijepljenih preko reda

Plenković na sastanku s ruskim veleposlanikom o odobrenju ruskog cjepiva u EU

Plenković o nabavi ruskog cjepiva: Moramo imati povjerenja u ono što nam dolazi

Rusi spremni dostaviti Sputnik i Hrvatskoj: Dva tjedna je brzina isporuke

Više od 700 vozača saniteta od utorka je u bijelom štrajku

Najnovije

Još iz rubrike