2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO Vučić odlikovao: Dogradonačelnicu Gline, Kusturicu, Bregovića, Bajagu, Boru Čorbu, autore 'Dare...

VIDEO Vučić odlikovao: Dogradonačelnicu Gline, Kusturicu, Bregovića, Bajagu, Boru Čorbu, autore ‘Dare iz Jasenovca’ …

Srbija 15. veljače slavi Dan državnosti, prisjećajući se praznika Sretenja 1804., kad je podignut Prvi srpski ustanak i započelo oslobođenje od Turaka, a na isti datum 1835. donesen je prvi suvremeni srpski ustav. Tim povodom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je niz odlikovanja, a među laureatima su brojni kulturni djelatnici, piše tportal.

Na opširnom popisu odlikovanih osoba nalaze se i političari: zamjenik ruskog premijera Medvedeva Jurij Borisov, moskovski patrijarh Kiril i bivši grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos ponijeli su Orden Republike Srbije na lenti dok je ciparski ministar vanjskih poslova Nikos Kristodulidis odlikovan Ordenom srpske zastave prvog stupnja. Isti ovaj orden dobio je i Institut za genetska istraživanja iz Pekinga, koji stoji iza kineskog cjepiva Sinopharm.

Ipak, puno više pozornosti privukla su odlikovanja kulturnim djelatnicima. Dio njih odlikovanja je dobio temeljem ranijih zasluga – među njima su redatelj Emir Kusturica, glumac Aleksandar Berček te glazbenici Goran Bregović, Bora Đorđević, Stefan Milenković te Momčilo Bajagić Bajaga, piše tportal.

Svi oni su dobili orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja, a kontroverznom odlukom istim ordenom odlikovan je Predrag Antonijević, redatelj filma ‘Dara iz Jasenovca’, srpskog kandidata za Oscara koji se suočava s nizom optužbi za propagandu. Scenaristica spomenutog filma, Nataša Drakulić, dobila je orden Karađorđeve zvijezde trećeg stupnja, piše tportal.

Vučić je odlikovanjem ‘Zlatna medalja za iznimne zasluge i osobno junaštvo u liječenju i zaštiti stanovništva Srbije’ nagradio niz liječnika, uključujući devetero kineskih liječnika koji su tijekom koronakrize pojačali zdravstveni sustav u Srbiji. Zlatnu medalju dobila je i dogradonačelnica Gline te aktivistica humanitarne udruge Ljudi za ljude Branka Bakšić Mitić.

Zanimljivo je da, za razliku od većine laureata, Vučić prilikom dodjele odlikovanja nije nosio zaštitnu masku, a iako je u Srbiji, kako bi rekla Vedrana Rudan, na raspolaganju ‘švedski stol’ cjepiva, nije objavljeno da se i on cijepio, piše tportal.

Prije Drugog svjetskog rata na Sretenje je bila slava Udruženja četnika, a od 2002. godine to je Dan državnosti Srbije.

VIDEO Kusturica u ime odlikovanih o seriji “na teritoriju cjelovite Srbije”; Govorio i o navodnim svjetskim zavjerama

Najnovije

Još iz rubrike