2.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO Kusturica u ime odlikovanih o seriji "na teritoriju cjelovite Srbije"; Govorio...

VIDEO Kusturica u ime odlikovanih o seriji “na teritoriju cjelovite Srbije”; Govorio i o navodnim svjetskim zavjerama

“Srbi su jedan od rijetkih naroda u svijetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo”, poručio je na Dan državnosti Srbije redatelj Emir Kusturica, zahvaljujući u ime svih odlikovanih.

Odlikovanja su dobili, uz ostale i glumac Aleksandar Berček te glazbenici Goran Bregović, Bora Đorđević, Stefan Milenković i Momčilo Bajagić Bajaga. Zlatnu medalju dobila je i dogradonačelnica Gline te aktivistica humanitarne udruge Ljudi za ljude Branka Bakšić Mitić. Odlikovan je i Predrag Antonijević, redatelj propagandističkog filma Dara iz Jasenovca, te scenaristica tog filma Nataša Drakulić.

Govor Kusturice počinje u 1:16:

Kusturica je istaknuo da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

“To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić – revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od rijetkih naroda u svijetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo”, poručio je Kusturica, prenose srbijanski mediji.

Izrazio je nadu da će, “ako održe Kosovo i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti živjeti i da će ovo što sada žive postati jedna duga i teška epizoda u budućoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena “na teritoriju cjelovite Srbije”, prenosi B92.

Šaljivo je prokometirao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvijek ordenje zamišljao na “reveru uniforme ratnika”, a da je on orden dobio dok je sjedio zatvoren u planini s medvjedima, vukovima i ponekim turistom.

“Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji”, kaže Kusturica.

Govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji su naslijedili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim je “svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan”.

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i krilaticama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu obitelji i “da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci”.

Ističe da na planetarnoj razini postoji ideja da se obitelj i patrijarhalne vrijednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom youtube kanalu promovirao te vrijednosti.

Kusturica naglašava da kod njih duh vjere i obitelji još uvijek postoji i dodaje da, dok u ovom COVID stanju kod nas prevladava tema tko će biti novi patrijarh, u Nizozemskoj kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice, prenosi B92.

VIDEO Vučić odlikovao: Dogradonačelnicu Gline, Kusturicu, Bregovića, Bajagu, Boru Čorbu, autore ‘Dare iz Jasenovca’ …

Najnovije

Još iz rubrike